Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Yasin al-Suri

Sehingga AS$10 Juta

Ezedin Abdel Aziz Khalil, lebih biasa dikenali sebagai Yasin al-Suri, merupakan fasilitator kanan al-Qaida yang berpangkalan di Iran. Yasin al-Suri telah ditahan oleh pihak berkuasa Iran pada Disember 2011 selepas pengumuman tawaran ganjaran Rewards for Justice sebanyak $10 juta, tetapi beliau terus menjadi pemimpin rangkaian AQ yang berpangkalan di Iran.

Sebagai ketua fasilitator al-Qaida di Iran, Yasin al-Suri bertanggungjawab menyelia usaha al-Qaida bagi memindahkan kakitangan dan ketua yang berpengalaman dari Pakistan ke Syria, menyelaras dan mengekalkan laluan yang akan digunakan oleh rekruit baharu untuk ke Syria melalui Turki, serta membantu perpindahan kakitangan luar al-Qaida ke Barat.

Al-Suri menggerakkan dana dan rekruit dari seluruh Timur Tengah ke Iran, kemudian ke Pakistan, bagi menyokong kepimpinan kanan al-Qaida. Pihak berkuasa Iran mengekalkan hubungan dengan Al-Suri dan telah membenarkan beliau beroperasi di sempadan Iran sejak 2005.

Al-Suri membantu dalam pergerakan rekruit untuk al-Qaida dari Teluk ke Pakistan dan Afghanistan melalui Iran. Beliau juga merupakan pengumpul dana yang penting bagi al-Qaida dan telah mengumpulkan wang dari para penderma dan pengumpul dana di seluruh negara-negara Teluk. Al-Suri menyalurkan sejumlah dana yang besar melalui Iran untuk disalurkan seterusnya kepada kepimpinan al-Qaida di Afghanistan dan Iraq.

Bekerja dengan kerajaan Iran, al-Suri mengatur pelepasan kakitangan al-Qaida dari penjara-penjara Iranian. Apabila pekerja al-Qaida dilepaskan, kerajaan Iran memindahkan mereka kepada al-Suri, yang kemudiannya membantu mereka bergerak menuju ke Pakistan.

Gambar Tambahan

Yasin al-Suri