Tindakan Keganasan
Maklumat mengenai ...

Pemerdagangan Minyak dan Antikuiti Bermanfaat Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL)

Hadiah untuk program Keadilan menawarkan hadiah sehingga AS $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan yang ketara atas penjualan dan/atau perdagangan minyak dan barang-barang antik oleh, untuk, bagi pihak, atau memberi manfaat kepada kumpulan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL), yang juga dikenali dengan akronim Bahasa Arab sebagai DAESH.

Kumpulan pengganas seperti ISIL bergantung kepada pembiayaan dan rangkaian sokongan untuk mengekalkan operasi dan pelancaran serangan. Operasi minyak haram dan mengedar bahan arkeologi yang dirompak dari Syria dan Iraq adalah sumber utama pendapatan ISIL, membantu organisasi pengganas untuk menjana berjuta-juta dolar dan membolehkan ISIL untuk menjalankan taktik kejam dan menindas orang awam yang tidak berdosa. Kerosakan dan rompakan ISIL atas laman budaya dan sejarah di Iraq dan Syria telah memusnahkan bukti kehidupan purba dan masyarakat. Syiling purba dan bersejarah, barang kemas dan ukiran permata, plak, ukiran, kontena, dan tablet tulisan pepaku adalah jenis objek budaya dari Syria dan Iraq yang ISIL inginkan. Senarai Merah Darurat Objek Kebudayaan Berisiko, yang dibangunkan oleh Majlis Muzium Antarabangsa dengan sokongan daripada U.S. Department of State, menyediakan senarai lengkap jenis barangan yang dirompak dan diperdagangkan dari Syria dan Iraq, dan dikaitkan http://icom.museum/resources/red-lists-database/red-list/syria/ dan http://icom.museum/resources/red-lists-database/red-list/iraq-2015/.

Dengan matlamat untuk menangani pembiayaan ISIL, Department of State Amerika Syarikat berharap ganjaran ini menjana maklumat mengenai individu atau entiti yang terlibat dalam pengeluaran, pemudahan, pemprosesan, penyeludupan, pengedaran, penjualan, dan perdagangan minyak dan barang-barang antik yang memberi manfaat bagi ISIL, serta maklumat mengenai rangkaian penyeludupan, kaedah, dan laluan yang terlibat di dalam aktiviti-aktiviti ini.

http://eca.state.gov/video/conflict-antiquities-panel-1-video

http://eca.state.gov/video/conflict-antiquities-panel-2-video

Antikuiti

Foto bagi Antikuiti
Foto bagi Antikuiti
Foto bagi Antikuiti
Foto bagi Antikuiti
Foto bagi Antikuiti
Foto bagi Antikuiti