Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Sami Jasim Muhammad al-Jaburi

Sehingga AS$5 Juta

Sami Jasim Muhammad al-Jaburi, juga dikenali sebagai Hajji Hamid, adalah ketua kanan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) dan ahli warisan organisasi pendahulunya ISIS, al-Qa’ida di Iraq (AQI). Muhammad al-Jaburi telah memainkan peranan dalam menguruskan kewangan untuk operasi pengganas ISIS.

Semasa berkhidmat sebagai wakil ISIS di selatan Mosul pada tahun 2014, beliau dilaporkan berkhidmat sebagai menteri kewangan ISIS, mengawasi operasi yang menjana pendapatan kumpulan dari penjualan minyak, gas, barang antik, dan galian yang tidak sah.

Perbendaharaan AS menetapkannya sebagai Pengganas Global yang Ditunjuk Khas pada September 2015, mengikut Perintah Eksekutif (E.O.) 13224, yang memberikan sekatan kewangan kepada pengganas dan mereka yang memberi sokongan kepada pengganas atau tindakan keganasan.

Pada bulan Jun 2014, ISIS, yang juga dikenali sebagai Da’esh, menguasai bahagian Syria dan Iraq, mengisytiharkan dirinya sebagai “khalifah Islam”, dan memanggil al-Baghdadi sebagai “khalifah.” Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ISIS telah mendapat kesetiaan kumpulan jihad dan individu yang telah radikal di seluruh dunia, yang mengilhami serangan di seluruh dunia.

Hadiah ini adalah detik penting dalam perjuangan kita terhadap ISIS. Seperti yang kita ketahui ISIS dikalahkan di medan perang, kita bertekad untuk mengenal pasti dan mencari pemimpin kumpulan agar koalisi global negara dapat meneruskan perjuangan untuk mengalahkan ISIS dan terus memusnahkan sisa-sisa ISIS dan menggagalkan cita-cita globalnya.

Foto tambahan

Sami Jasim Muhammad al-Jaburi