Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Qasim al-Rimi

Sehingga AS$10 Juta

Qasim al-Rimi menjadi emir AQAP pada bulan Jun 2015, sejurus selepas dia bersumpah kepada pemimpin al-Qa’ida, Ayman al-Zawahiri dan menyerukan serangan baru terhadap Amerika Syarikat. Al-Rimi melatih pengganas di kem al-Qa’ida di Afghanistan pada tahun 1990-an, dan kemudian kembali ke Yaman dan menjadi komander tentera AQAP. Dia dijatuhi hukuman lima tahun penjara pada tahun 2005 di Yaman sebab merancang untuk membunuh Duta Besar AS untuk Yaman, dan melarikan diri pada 2006. Al-Rimi telah dikaitkan dengan serangan September 2008 di Kedutaan AS di Sana’a yang meninggalkan 10 pengawal Yaman, empat orang awam, dan enam orang pengganas mati. Al-Rimi juga dikaitkan dengan percubaan bom bunuh diri Disember 2009 oleh “pengebom baju dalam” Umar Farouq Abdulmutallab di atas pesawat udara AS. Pada tahun 2009, kerajaan Yamani menuduh dia menjalankan kem latihan al-Qa’ida di wilayah Abyan Yaman.

Dalam video 7 Mei 2017, beliau menyeru penyokong yang tinggal di negara-negara Barat untuk melakukan serangan “mudah dan mudah” dan memuji Omar Mateen, yang membunuh 49 orang dalam menembak massa pada bulan Jun 2016 di kelab malam di Orlando Florida.

Pada bulan Mei 2010, Jabatan Negara telah menetapkan al-Rimi sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas di bawah Perintah Eksekutif 13224. Pada bulan Mei 2010 al-Rimi telah ditambah ke Senarai Konsolidasi Jawatankuasa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 1267 yang dikaitkan dengan al-Qa ‘ ida/ISIL. Tawaran ganjaran sebanyak $5 juta untuk al-Rimi diumumkan pada 14 Oktober 2014.

Foto tambahan

Qasim al-Rimi
al-Rimi and Batarfi English PDF
al-Rimi and Batarfi Arabic PDF
AQAP English PDF
AQAP Arabic PDF