Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Muhammad al-Jawlani

Sehingga AS$10 Juta

Muhammad al-Jawlani, juga dikenali sebagai Abu Muhammad al-Golani, juga dikenali sebagai Muhammad al-Julani, adalah pemimpin kanan organisasi pengganas, al-Nusrah Front (ANF), cawangan Syria al-Qa’ida.

Pada April 2013, al-Jawlani berjanji setia kepada al-Qa’ida dan pemimpinnya Ayman al-Zawahiri. Pada bulan Julai 2016, al-Jawlani memuji al-Qa’ida dan al-Zawahiri dalam video dalam talian dan mendakwa ANF telah menukar namanya kepada Jabhat Fath Al Sham (“Kelompok Penaklukan Levant”).

Di bawah kepimpinan al-Jawlani ini, ANF telah menjalankan beberapa serangan pengganas di seluruh Syria, sering mensasarkan orang awam. Pada bulan April 2015, ANF dilaporkan menculik, dan kemudian dibebaskan, kira-kira 300 orang awam Kurdish dari pusat pemeriksaan di Syria. Pada bulan Jun 2015, ANF mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan beramai-ramai 20 orang penduduk di Kampung Druze Qalb Lawzeh di wilayah Idlib, Syria.

Pada bulan Januari 2017, ANF digabungkan dengan beberapa kumpulan pembangkang tegas lain untuk membentuk Hayat Tahrir al-Sham (HTS). ANF ​​kekal bergabung al-Qa’ida di Syria. Walaupun al-Jawlani bukan pemimpin HTS, beliau masih pemimpin ANF, yang merupakan teras HTS.

ANF ​​telah ditetapkan sebagai Organisasi Pengganas Negara Asing (FTO) di bawah Akta Imigresen dan Kewarganegaraan dan entiti Pengganas Global yang ditetapkan khas di bawah E.O. 13224. Majlis Keselamatan PBB Jawatankuasa Sekatan ISIL (Da’esh) dan-Qa’ida juga telah menambah ANF ke senarai sekatan.

Al-Jawlani ditetapkan oleh Jabatan Negara sebagai Pengganas Global Ditentukan Khas (SDGT) di bawah Perintah Eksekutif 13224. Beliau juga disenaraikan di Majlis Keselamatan PBB Jawatankuasa Sekatan ISIL (Da’esh) dan-Qa’ida.

Foto tambahan

Muhammad al-Jawlani English Poster
Muhammad al-Jawlani