Tindakan Keganasan
Maklumat mengenai ...

Rangkaian Kewangan Hizballah Lubnan

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $10 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan mekanisme kewangan Hizballah Lubnan. Kelompok teroris seperti Hizballah bergantung pada rangkaian pembiayaan dan pemudahan untuk mengekalkan operasi dan melancarkan serangan secara global. Hizballah memperoleh hampir satu bilion dolar setiap tahun melalui sokongan kewangan langsung dari Iran, perniagaan antarabangsa dan pelaburan, rangkaian penderma, rasuah, dan aktiviti pengubahan wang haram. Kumpulan ini menggunakan dana tersebut untuk menyokong kegiatan jahatnya di seluruh dunia, termasuk: Penyebaran anggota militia ke Syria untuk menyokong pemerintahan Assad; operasi yang didakwa menjalankan pengawasan dan mengumpulkan risikan di tanah air Amerika; dan keupayaan tentera yang dipertingkatkan ke titik yang dikatakan Hizballah mempunyai peluru berpandu yang tepat. Operasi pengganas ini dibiayai oleh penyokong dan penyokong kewangan antarabangsa Hizballah – pemboleh dan infrastruktur kewangan yang membentuk nyawa awak Hizballah.

Hizballah menerima sejumlah besar senjata, latihan, dan pembiayaan dari Iran, yang mana Setiausaha Negara telah ditetapkan sebagai penaja negeri pengganas. Jabatan Negara telah menetapkan Hizballah sebagai Pertubuhan Pengganas Asing (FTO) pada bulan Oktober 1997, dan sebagai Pengganas Global yang Ditunjuk Khas (SDGT) pada Oktober 2001 di bawah E.O. 13224.

Ganjaran boleh disediakan untuk maklumat yang membawa kepada pengenalan dan gangguan:

  • sumber pendapatan yang signifikan untuk organisasi atau mekanisme pemfasilian kewangan utama;
  • penderma Hizballah utama dan fasilitator kewangan;
  • institusi kewangan dan rumah pertukaran dengan sengaja memudahkan transaksi Hizballah yang penting;
  • perniagaan dan pelaburan yang dimiliki atau dikawal oleh Hizballah;
  • syarikat-syarikat hadapan yang terlibat dalam pemerolehan teknologi dwi-penggunaan antarabangsa; dan
  • skim jenayah yang melibatkan ahli dan penyokong Hizballah, yang menguntungkan organisasi secara kewangan.

Dalam usaha ini, tawaran ganjaran menunjukkan individu berikut sebagai contoh pemodal dan pemudahcara Hizballah utama yang dicari maklumatnya dan telah ditetapkan oleh Jabatan Perbendaharaan AS sebagai SDGT:

 
Muhammad Kawtharani

Muhammad Kawtharani

Nama:
Muhammad Kawtharani

Alias:
Muhammad Al-Kawtharani; Mohammad Kawtharani Muhammad Kawtarani; Jafar al-Kawtharani; Syekh Muhammad Kawtharani

Tarikh Lahir:
1945; 1959; 1961

Tempat Lahir:
Najaf, Iraq

Kewarganegaraan:
Lubnan; Iraq

Kumpulan Pengganas:
Hizballah Lubnan

Jawatan individu:
SDGT Perbendaharaan: 22 Ogos 2013

Muhammad Kawtharani adalah pemimpin kanan pasukan Hizballah di Iraq. Kawtharani mengambil alih beberapa koordinasi politik kumpulan paramiliter yang berpusat di Iraq yang sebelumnya dianjurkan oleh jeneral Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC), Qasem Soleimani, seorang pemimpin tentera Iran yang terbunuh pada Januari 2020 dalam serangan tentera AS. Kawtharani memfasilitasi operasi kumpulan-kumpulan di luar kawalan Kerajaan Iraq yang telah menindas protes dengan ganas, menyerang misi diplomatik asing, dan terlibat dalam kegiatan jenayah terancang yang meluas. Sebagai anggota Majlis Politik Hizballah, Kawtharani telah mempromosikan usaha Hizballah untuk memberikan latihan, pendanaan, dan sokongan politik dan logistik kepada kumpulan pemberontak Syiah Iraq. Kawtharani juga telah membantu pelampau yang melintas ke Syria untuk menyokong rejim Assad.

 
Adham Husayn Tabaja

Adham Husayn Tabaja

Nama:
Adham Husayn Tabaja

Alias:
Adham Hussein Tabaja; Adham Tabaja

Tarikh Lahir:
24 Oktober 1967

Tempat Lahir:
Kfartebnit 50, Lubnan

Tempat Kelahiran Alternatif:
Kfar Tibnit, Lubnan; Ghobeiry, Lubnan; Al Ghubayrah, Lubnan

Kewarganegaraan:
Lubnan

Pasport:
RL1294089 (Lubnan)

Nombor pengenalan:
00986426 (Iraq)

Kumpulan Pengganas:
Hizballah Lubnan

Jawatan Individu:
Perbendaharaan SDGT: 10 Jun 2015

Adham Tabaja adalah ahli Hizballah yang mengekalkan hubungan langsung dengan elemen organisasi Hizballah kanan, termasuk komponen operasi kumpulan pengganas, Jihad Islam. Tabaja juga memegang harta di Lubnan bagi pihak kumpulan. Beliau adalah pemilik majoriti pembangunan harta tanah dan pembinaan hartanah Al-Inmaa yang berpangkalan di Lebanon untuk Kerja Pelancongan. Tabaja, Kumpulan Al-Inmaa untuk Kerja Pelancongan, dan anak-anak syarikatnya telah ditetapkan sebagai SDGT pada bulan Jun 2015. Kerajaan Arab Saudi juga telah menetapkan Tabaja dan syarikatnya sebagai entiti teror di bawah Undang-Undang Jenayah Keganasan dan Pembiayaan dan Dekri Diraja A/44. Mana-mana aset mereka yang dipegang di Arab Saudi dibekukan, dan pemindahan melalui sektor kewangan Kerajaan, dan mana-mana lesen komersil yang berkaitan dengan mereka adalah dilarang.

  
Mohammad Ibrahim Bazzi

Mohammad Ibrahim Bazzi

Nama:
Mohammad Ibrahim Bazzi

Alias
Mohamed Bazzi; Muhammad Ibrahim Bazzi; Muhammed Bazzi

Tarikh Lahir:
10 Ogos 1964

Tempat Lahir:
Bent Jbeil, Lubnan

Kewarganegaraan:
Lubnan; Belgium

Pasport:
EJ341406 (Belgium) tamat 31 Mei 2017; 750249737; 899002098 (United Kingdom); 487/2007 (Lubnan); RL3400400 (Lubnan); 0236370 (Sierra Leone); D0000687 (The Gambia)

Kumpulan Pengganas:
Hizballah Lubnan

Jawatan Individu:
Perbendaharaan SDGT- 17 Mei 2018

Alamat:
Adnan Al-Hakim Street, Yahala Bldg., Jnah, Lebanon; Eglantierlaan 13-15, 2020, Antwerpen, Belgium; Villa Bazzi, Dohat Al-Hoss, Lebanon

Mohammad Ibrahim Bazzi adalah pembiaya utama Hizballah, yang telah menyediakan berjuta-juta dolar kepada Hizballah yang dihasilkan daripada kegiatan perniagaannya. Beliau memiliki atau mengendalikan Kumpulan Perdagangan Global (Global Trading Group) NV, Kumpulan Euro Afrika (Euro African Group) LTD, Pelaburan Timur Tengah Afrika (African Middle East Investment Holding) SAL, Kumpulan Pelaburan SAL Luar Pesisir (Premier Investment Group SAL Offshore), dan Perkhidmatan Pengiring Kereta SAL Pesisir Luar (Car Escort Services S.A.L. Off Shore). Bazzi dan syarikat gabungannya telah ditetapkan sebagai SDGT pada Mei 2018.

  
Ali Youssef Charara

Ali Youssef Charara

Nama:
Ali Youssef Charara

Aliases:
Ali Youssef Sharara; ‘Ali Yusuf Sharara

Tarikh Lahir:
25 September 1968

Tempat Lahir:
Sidon, Lubnan

Kewarganegaraan:
Lubnan

Alamat:
Ghobeiry Center, Mcharrafieh, Beirut, Lebanon; Verdun 732 Center, 17th Floor, Verdun, Rachid Karameh Street, Beirut, Lebanon; Al-Ahlam, 4th Floor, Embassies Street, Bir Hassan, Beirut, Lebanon;

Kumpulan Pengganas:
Hizballah Lubnan

Jawatan Individu:
Perbendaharaan SDGT: 7 Januari 2016

Ali Youssef Charara adalah pembiaya utama Hizballah serta Pengerusi dan Pengurus Besar syarikat telekomunikasi yang berpangkalan di Lebanon Kumpulan Pelaburan Spektrum (Spectrum Investment Group) Holding SAL. Charara telah menerima berjuta-juta dolar daripada Hizballah untuk melabur dalam projek komersil yang menyokong kewangan kumpulan pengganas. Kumpulan Charara dan Kumpulan Pelaburan Spektrum (Spectrum Investment Group) telah ditetapkan sebagai SDGT pada Januari 2016.

Foto tambahan

Lebanese Hizballah Financial Network Poster - English
Lebanese Hizballah Financial Network Poster - Arabic
Lebanese Hizballah Financial Network Poster - Farsi
Lebanese Hizballah Financial Network Poster - French
Lebanese Hizballah Financial Network Poster - Kurdish
Lebanese Hizballah Financial Network Poster - Portuguese
Lebanese Hizballah Financial Network Poster - Spanish