Tindakan Keganasan
Maklumat mengenai ...

Pengeboman Kedutaan-kedutaan A.S.

Kenya dan Tanzania | 7 Ogos 1998

Pada 7 Ogos 1998, ahli-ahli kumpulan pengganas al-Qa’ida secara serentak membom kedutaan AS di Nairobi, Kenya, dan Dar es Salaam, Tanzania. Program Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada keadilan mana-mana individu yang bertanggungjawab terhadap serangan ini.

Di Nairobi, pengganas yang memandu sebuah trak dengan bahan peledak meletupkan bom besar berhampiran garaj parkir di kedutaan Amerika, membunuh 213 orang, termasuk 44 pekerja kedutaan (12 orang Amerika dan 32 warga asing), dan mencederakan lebih 5,000 orang lain termasuk Duta Besar AS Prudence Bushnell.

Di Dar es Salaam, pengganas yang memandu sebuah trak yang penuh dengan bahan peledak cuba merempuh pintu kedutaan itu, mula menembak di chancery, dan kemudian meletupkan bahan letupan mereka. Ledakan itu membunuh 11 orang dan mencederakan 85 orang.

Pengeboman itu menyebabkan kerosakan teruk di kedua-dua bangunan kedutaan dan memusnahkan pejabat dan perniagaan berdekatan.

 

Individu berikut telah diuji dan disabitkan di mahkamah persekutuan AS sehubungan dengan serangan:  
  • Mamdouh Mahmud Salim, ahli pengasas al-Qa’ida, ditangkap pada bulan September 1998 di Jerman dan diekstradisi. Dia menjalani hukuman mati dalam penjara persekutuan kerana hubungannya dengan pengeboman.
  • Pada bulan Oktober 2001, koperasi al-Qa’ida Wadih El-Hage, Khalfan Khamis Mohamed, Mohamed Rashed Daoud Al-Owhali, dan Mohamed Sadeek Odeh disabitkan atas perancangan dan pelaksanaan pengeboman kedutaan dan dijatuhi hukuman penjara.
  • Pada Januari 2011, pengendali al-Qa’ida Ahmed Khalfan Ghailani telah disabitkan dan dihukum mati di mahkamah AS kerana peranannya dalam pengeboman.  
  • Pada September 2014, Adel Abdel Bari, pemimpin bersekutu al-Qa’ida yang rapat Zawahiri, mengaku bersalah untuk berkomplot untuk membunuh warga negara AS dan menerima hukuman 25 tahun di mahkamah persekutuan.
  • Pada bulan Mei 2015, Khaled al-Fawwaz, timbalan kepada Usama bin Laden, dijatuhi hukuman penjara oleh mahkamah persekutuan kerana hubungannya dengan serangan itu.
Suspek utama berikut telah didakwa kerana pengeboman oleh juri besar persekutuan AS:  

Ayman al-Zawahiri, pemimpin al-Qa’ida semasa

Sayf al-Adl, pemimpin utama al-Qai’da

Abdullah Ahmed Abdullah, pemimpin utama al-Qai’da

Usama bin Laden, bekas ketua al-Qa’ida (Mati)

Mohammed Atef, bekas ketua tentera al-Qa’ida (Mati)

Anas al-Libi, bekas pemimpin utama al-Qa’ida (Mati)

Program Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $10 juta untuk setiap maklumat yang membawa kepada lokasi, penangkapan, atau disabitkan Sayf al-Adl dan Abdullah Ahmed Abdullah, dan ganjaran sehingga $25 juta untuk maklumat mengenai Ayman al- Zawahiri.
 

Tawaran Ganjaran Terhubung ke Pengeboman Kedutaan AS

Ayman Zawahiri

Abdullah Ahmed Abdullah

Sayf al-Adl

Foto tambahan

English East Africa Bombing PDF
Foto bagi Pengeboman Kedutaan-kedutaan A.S. - Kenya dan Tanzania
Foto bagi Pengeboman Kedutaan-kedutaan A.S. - Kenya dan Tanzania
Foto bagi Pengeboman Kedutaan-kedutaan A.S. - Kenya dan Tanzania
Foto bagi Pengeboman Kedutaan-kedutaan A.S. - Kenya dan Tanzania