Tindakan Keganasan
Maklumat mengenai ...

Rangkaian Penculikan ISIS

Program Ganjaran untuk Keadilan Jabatan Negeri A.S. menawarkan ganjaran sehingga $5 juta untuk maklumat mengenai rangkaian penculikan ISIS atau orang yang bertanggungjawab untuk menculik ulama Kristian Maher Mahfouz, Michael Kayyal, Gregorios Ibrahim, Bolous Yazigi, dan Paolo Dall’Oglio. Ganjaran ini ditawarkan pada saat yang penting dalam perjuangan kita menentang ISIS. Penculikan pemimpin agama menunjukkan taktik ISIS yang kejam dan kelulusan menargetkan individu yang tidak bersalah.

Pada 9 Februari 2013, Imam Ortodoks Yunani Maher Mahfouz dan Imam Katolik Armenia, Michael Kayyal berada di dalam bas awam mengembara ke sebuah biara di Kafrun, Syria. Kira-kira 30 kilometer di luar Aleppo, disyaki ekstremis ISIS yang menghalang kenderaan, memeriksa dokumen penumpang, kemudian menghilangkan kedua imam dari bas. Mereka tidak pernah dilihat atau didengar sejak itu.

Pada 22 April 2013, Uskup Agung Ortodoks Syria Gregorios Ibrahim mengembara dari Aleppo, Syria ke Turki untuk mengambil Bolt Yazigi Archbishop Ortodoks Yunani. Apabila mereka sampai di tempat pemeriksaan berhampiran al-Mansoura, Syria, beberapa orang bersenjata menyerang gereja-gereja dan merampas kenderaan mereka. Pemandu ulama kemudiannya didapati mati. Uskup Agung dipercayai pada awalnya telah diculik oleh orang-orang yang selaras dengan Jabhat al-Nusra Front, kumpulan gabungan al-Qa’ida; Walau bagaimanapun, uskup agung kemudian dipindahkan ke Da’esh, yang juga dikenali sebagai ISIS.

Pada 29 Julai 2013, ISIS menculik Imam Jesuit Itali Paolo Dall’Oglio di Raqqah. Bapa Dall’Oglio telah merancang untuk bertemu dengan ISIS untuk meminta pembebasan Bapak Mahfouz dan Kayyal, dan Uskup Agung Ibrahim dan Yazigi. Dia tidak pernah dilihat atau didengar sejak itu.

ISIS kekal sebagai ancaman penting kepada Amerika Syarikat, serta sekutu dan rakan kongsi kami di seluruh Timur Tengah dan di seluruh dunia. Kami akan terus menyokong rakan-rakan kami di Iraq dan Syria dalam usaha untuk mengalahkan ancaman pengganas ini, dan mengekalkan kerjasama kami dengan gabungan global untuk menafikan ISIS selamat di mana saja di dunia. ISIS ditubuhkan pada tahun 2004 oleh pelampau Abu Musab al-Zarqawi sebagai “al-Qaida di Iraq” atau AQI. Kumpulan itu kemudiannya dikenali sebagai “Negara Islam Iraq.”

ISIS merekrut ribuan pengikut dari seluruh dunia untuk bertarung di Iraq dan Syria, di mana ahli ISIS melakukan penyalahgunaan hak asasi manusia yang ganas dan sistematik dan kekejaman yang lain. Ahli ISIS telah menjalankan eksekusi jisim, membunuh dan maiming kanak-kanak, rogol, pemerdagangan manusia, dan keganasan lain yang diarahkan kepada individu dan seluruh masyarakat. ISIS bertanggungjawab untuk pembunuhan beramai-ramai terhadap Yezidis, Kristian dan Shia Muslim di kawasan yang dikuasai, melakukan jenayah terhadap kemanusiaan dan pembersihan etnik terhadap kumpulan-kumpulan tersebut serta Muslim Sunni, Kurdi, dan minoriti lain. Pada bulan April 2013, Abu Bakr al-Baghdadi, pemimpin ISIS, mengumumkan secara terbuka bahawa Negara Islam Iraq beroperasi di bawah pendirian ISIS. Pada bulan Jun 2014, ISIS, yang juga dikenali sebagai Da’esh, menguasai bahagian Syria dan Iraq, mengisytiharkan dirinya sebagai khalifah Islam, dan menamakan al-Baghdadi sebagai khalifah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ISIS telah mendapat kesetiaan kumpulan jihad dan individu yang radikal di seluruh dunia, mengilhami serangan di Amerika Syarikat.

Foto tambahan

ISIS Kidnapping Networks - English
ISIS Kidnapping Networks - French
ISIS Kidnapping Networks - Kurdish
ISIS Kidnapping Networks
Mahfouz
Kayyal
Gregorios
Yazigi
Paulo