Tindakan Keganasan
Maklumat mengenai ...

Kor Pengawal Revolusi Islam Iran

Program Ganjaran Jabatan Kehakiman Negara AS menawarkan ganjaran sehingga $15 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan mekanisme kewangan Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) dan cawangannya, termasuk Pasukan IRGC-Quds (IRGC-QF). IRGC telah membiayai pelbagai serangan dan kegiatan pengganas di seluruh dunia. IRGC-QF mengetuai operasi pengganas Iran di luar Iran melalui proksinya, seperti Hizballah dan Hamas.

Jabatan ini menawarkan ganjaran untuk maklumat mengenai sumber pendapatan untuk IRGC, IRGC-QF, cawangannya atau mekanisme pemfasilitasi kewangan utama untuk memasukkan:

  • Skim kewangan haram IRGC, termasuk minyak wang untuk wang;
  • Syarikat-syarikat hadapan yang terikat dengan IRGC, yang terlibat dalam aktiviti antarabangsa bagi pihak mereka;
  • Entiti atau individu yang membantu IRGC dalam mengelakkan sekatan A.S. dan antarabangsa;
  • Institusi kewangan formal yang menjalankan perniagaan dengan IRGC;
  • Bagaimana IRGC memindahkan pembiayaan dan bahan kepada proksi dan rakan kongsi pengganas dan militia;
  • Penderma IRGC atau fasilitator kewangan;
  • Institusi kewangan atau rumah pertukaran yang memudahkan transaksi IRGC;
  • Perniagaan atau pelaburan yang dimiliki atau dikawal oleh IRGC atau penyokong kewangannya;
  • Syarikat-syarikat hadapan yang terlibat dalam pemerolehan teknologi dwifungsi antarabangsa bagi pihak IRGC; dan
  • Skim jenayah yang melibatkan ahli IRGC dan penyokong, yang memberi manfaat kewangan kepada organisasi.

IRGC ditubuhkan pada tahun 1979 selepas Revolusi Iran. Ia adalah cawangan tentera Iran dan, paling menonjol melalui Pasukan Quds, IRGC mempunyai peranan paling besar di kalangan pelakon Iran dalam mengarahkan dan menjalankan kempen pengganas global.

Pada 15 April 2019, Jabatan Negara menetapkan IRGC sebagai Pertubuhan Pengganas Asing di bawah Seksyen 219 Akta Imigresen dan Kewarganegaraan. Pada tahun 2017, Jabatan Perbendaharaan A.S. menamakan IRGC sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas menurut Perintah Eksekutif 13224 untuk aktivitinya dalam menyokong IRGC-QF.

Sejak penubuhannya 40 tahun lalu, IRGC telah terlibat dalam plot pengganas dan menyokong keganasan di seluruh dunia. IRGC bertanggungjawab untuk pelbagai serangan yang menyasarkan kemudahan Amerika dan warga A.S., termasuk membunuh warga AS. IRGC telah menyokong serangan terhadap tentera A.S. dan tentera bersekutu dan misi diplomatik di Iraq dan Afghanistan.

Selain itu, kumpulan itu telah mengambil tebusan dan menahan banyak warga A.S., yang kebanyakannya masih ditawan di Iran hingga hari ini.

IRGC-QF telah merancang aktiviti pengganas di seluruh dunia, di negara-negara seperti Jerman, Bosnia, Bulgaria, Kenya, Bahrain, Turki, dan Amerika Syarikat.

Abdul Reza Shahla'i

Abdul Reza Shahla’i

Pejabat IRGC di Yemen

Abdul Reza Shahla’i adalah komander berpangkat tinggi di Pasukan IRGC-Qods, yang berpangkalan di Sanaa, Yemen. Shahla’i mempunyai sejarah panjang menargetkan orang Amerika dan sekutu A.S. di seluruh dunia.

Shahla’i merancang pembunuhan beramai-ramai pasukan gabungan di Iraq, menyediakan senjata dan bahan peledak kepada kumpulan pelampau Shia dan merancang serangan 20 Januari 2007 di Karbala, Iraq yang menewaskan lima tentera Amerika dan mencederakan tiga orang lain.

Sebagai seorang pembiaya dan pegawai kanan IRGC, pada 2011, Shahla’i membiayai $ 5 juta dolar, dan mengarahkan plot untuk membunuh Duta Saudi di Washington, DC. Shahla’i juga merancang serangan susulan di Amerika Syarikat dan di tempat lain.

Shahla’i telah ditunjuk sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas (SDGT) oleh Jabatan Perbendaharaan A.S. pada tahun 2008 dan 2011. Dia juga ditunjuk oleh Arab Saudi, Kesatuan Eropah, United Kingdom, dan Bahrain pada tahun 2018.

Alias:

Abdol Reza Shahlai

Abdul Reza Shala’i

`Abd-al Reza Shalai

`Abdorreza Shahlai

Abdolreza Shahla’i

Abdul-Reza Shahlaee

Hajj Yusef

Haji Yusif

Hajji Yasir

Hajji Yusif

`Yusuf Abu-al-Karkh’

Tarikh lahir:
Circa 1957

Tempat lahir:
Iran

Kumpulan Pengganas:
IRGC-QF

Penunjukan Teroris Individual:
Perbendaharaan SDGT- 2008, 2011

Kesatuan Eropah, UK, Arab Saudi, Bahrain

Lokasi:
Sanaa, Yemen

Kermanshah, Iran

Pangkalan Tentera Mehran, Wilayah Ilam, Iran

Jika anda mempunyai maklumat mengenai Abdul Reza Shahla’I, sila hubungi kedutaan atau konsulat A.S. terdekat atau email [email protected]

Foto tambahan

Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Kor Pengawal Revolusi Islam Iran
Abdul Reza Shahla'i
Abdul Reza Shahla'i
Abdul Reza Shahla'i
Abdul Reza Shahla'i
Abdul Reza Shahla'i