Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Ibrahim Haji Jama

Sehingga AS$5 Juta

Ibrahim Haji Jama merupakan seorang lagi pengasas Harakat Shabaab al-Mujahidin dan pemimpin kanan dalam al-Shabaab. Seperti yang dilaporkan secara meluas, pada bulan Mei 2010, Jama mengambil alih tampuk pentadbiran Lembah Jubba al-Shabaab daripada Kismayo. Beliau menghabiskan masa beberapa tahun bertempur di Afghanistan, yang membuatkan beliau menerima alias al-Afghani (si Afghan).

Al-Shabaab merupakan sayap militan Majlis Mahkamah Islam Somalia yang mengambil alih kebanyakan Somalia selatan pada separuh kedua tahun 2006. Al-Shabaab telah meneruskan pemberontakan ganasnya di Somalia selatan dan tengah. Kumpulan ini mendakwa bertanggungjawab ke atas banyak pengeboman — termasuk pelbagai jenis serangan berani mati—di Mogadishu dan di Somalia tengah dan utara, biasanya mensasarkan pegawai kerajaan Somalia dan mereka yang nampak seperti sekutu Kerajaan Persekutuan Peralihan (TFG) Somalia. Al-Shabaab besar kemungkinan bertanggungjawab ke atas gelombang 5 pengeboman kereta berani mati terselaras pada bulan Oktober 2008 yang secara serentak mengenai sasaran di dua bandar di utara Somalia, yang membunuh sekurang-kurangnya 26 orang dan mencederakan 29 yang lain. Al-Shabaab bertanggungjawab ke atas pengeboman berani mati berkembar di Kampala, Uganda, pada 11 Julai, 2010, yang membunuh lebih daripada 70 orang, termasuk seorang warga Amerika. Kumpulan ini bertanggungjawab ke atas pembunuhan aktivis keamanan Somalia, pekerja bantuan antarabangsa, beberapa tokoh masyarakat awam, serta wartawan. Pada bulan Februari 2012, al-Shabaab dan al-Qaida mengumumkan perikatan rasmi mereka.

Jabatan Negara A.S. menamakan al-Shabaab sebagai Organisasi Pengganas Asing di bawah Seksyen 219 Akta Imigresen dan Kewarganegaraan (seperti pindaan) pada Februari 26, 2008, dan entiti Pengganas Global Tentuan Khas di bawah Perintah Eksekutif 13224 pada 29 Februari, 2008.