Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Cemil Bayik

Sehingga AS$4 Juta

Cemil Bayik adalah ahli Jawatankuasa Eksekutif, anggota pengasas dan pemimpin kanan PKK. Bayik juga ditentukan oleh Kementerian Kewangan.

Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang juga dikenali sebagai Kongra-Gel, adalah organisasi pengganas yang aktif di rantau dan Pertubuhan Pengganas Asing yang dilantik oleh AS (FTO). PKK telah mensasarkan pegawai kerajaan Turki, polis dan pasukan keselamatan dan mencederakan orang awam dan pegawai keselamatan yang tidak peduli. PKK menggunakan rangkaian jenayah dan aktiviti di seluruh Eropah untuk mendapatkan senjata dan bahan. PKK telah menggunakan pengebom bunuh diri, kenderaan yang dipasang dengan alat peledak improvisasi (VBIED), dan lain-lain taktik keganasan yang lain. PKK juga merekrut dan indoctrinates belia, kadang-kadang dengan penculikan, dan menggunakan mereka sebagai militan. Pada tahun 1993, PKK menculik 19 pelancong Barat termasuk Amerika dan pada tahun 1995 dua rakyat Amerika cedera dalam pengeboman PKK.

Pada tahun 2015 dan 2016, PKK mengembangkan serangan di seluruh Turki, pusat metropolitan, dan destinasi pelancongan di pantai Aegean dan Mediterranean Turki. Pada bulan Ogos 2016, kumpulan itu mendakwa serangan bom kereta ke ibu pejabat polis Sirnak, membunuh 11 orang dan mencederakan lebih daripada 70 orang. Pada bulan Jun 2017, PKK menyerang sebuah konvoi tentera di tenggara Turki, membunuh lebih daripada 20 askar. Sejak 2015, kumpulan ini bertanggungjawab terhadap kematian lebih daripada 1,200 pegawai keselamatan Turki dan orang awam.

Foto tambahan

PKK Poster - English
PKK - Kurdish Poster
PKK - Turkish Poster