Tindakan Keganasan
Maklumat mengenai ...

Serangan pengganas terhadap Kompaun dan Tambah Milik Misi Khas A.S. di Benghazi, Libya

Benghazi, Libya|11-12 September, 2012

Pada 11-12 September, 2012, empat warga Amerika — Duta A.S. ke Libya, John Christopher Stevens, Pegawai Pengurusan Maklumat Perkhidmatan Asing, Sean Smith dan Pakar Keselamatan Pelindung, Glen Anthony Doherty serta Tyrone Snowden Woods — terbunuh dalam serangan pengganas terhadap Kompaun dan Tambah Milik Misi Khas A.S. di Benghazi, Libya. Satu siri serangan yang melibatkan kebakaran, senapang, grenad didorong roket (RPG) dan mortar telah dilancarkan ke atas dua fasiliti A.S. di Benghazi, juga kakitangan A.S. yang sedang dalam perjalanan di antara dua fasiliti tersebut. Selain itu, serangan tersebut telah menyebabkan kecederaan yang teruk ke atas dua orang kakitangan A.S., mencederakan tiga orang pegawai keselamatan kontrak Libya dan mengakibatkan kedua-dua fasiliti itu musnah dan terpaksa ditinggalkan.

Program Hadiah Untuk Keadilan kini menawarkan hadiah sehingga AS$10 juta untuk maklumat yang membawa ke keadilan mereka yang bertanggungjawab untuk serangan ini.

Duta John Christopher Stevens, 52, dilahirkan di California utara dan memulakan kerjaya beliau dalam Perkhidmatan Asing pada tahun 1991. Duta Stevens telah menjalankan banyak tugasan luar negara dan beliau merupakan Pemangku Ketua Misi di Libya dari 2007 hingga 2009. Dari bulan Mac 2011 hingga November 2011, Duta Stevens telah berkhidmat sebagai Wakil Khas ke Majlis Kebangsaan Peralihan Libya, dan tiba di Tripoli pada bulan Mei 2012 sebagai Duta A.S. ke Libya. Sebelum menyertai Perkhidmatan Asing, Duta Stevens merupakan peguam perdagangan di Washington, DC, dan sebelum itu beliau mengajar bahasa Inggeris sebagai sukarelawan Peace Corps di Morocco dari tahun 1983 hingga 1985. Setiausaha Negara, Hillary Rodham Clinton mengiktiraf Duta Stevens sebagai “berani dan budiman, diplomat handalan dan wira Amerika.”

Sean Smith, 34, dilahirkan di San Diego, California dan menyertai Angkatan Tentera Udara pada tahun 1995, di mana beliau berkhidmat sebagai pakar penyelenggaraan radio darat dan Sarjan Kakitangan. Smith menyertai Perkhidmatan Asing pada tahun 2002 sebagai Pegawai Pengurusan Maklumat, menjalankan pelbagai tugasan luar negara, termasuk Baghdad, Pretoria, Montreal dan Hague. Smith pergi ke Benghazi, Libya, pada bulan September 2012 bagi memberikan sokongan komunikasi dan pengurusan kepada Misi Khas A.S.

Glen Anthony Doherty, 42, dilahirkan di Winchester, Massachusetts, dan tersenarai sebagai pegawai SEAL Tentera Laut pada tahun 1995, dan pernah berkhidmat di Iraq dan Afghanistan sepanjang kerjaya beliau. Sebelum menyertai Tentera Laut, Doherty juga bekerja sebagai pengajar ski profesional, belajar di sekolah penerbangan dan merupakan ahli paramedik dan jurulatih penerbangan yang berpengalaman. Pada tahun 2005, Doherty mula bekerja di firma swasta yang membekalkan keselamatan untuk pegawai Amerika di luar negara. Doherty pergi ke Benghazi, Libya, pada bulan September 2012 bagi memberikan perkhidmatan keselamatan kepada Misi Khas A.S.

Tyrone Snowden Woods, 41, dilahirkan di Portland, Oregon, dan telah berkhidmat selama dua puluh tahun sebagai pegawai SEAL Tentera Laut, melakukan banyak lawatan di Somalia, Iraq dan Afghanistan. Woods juga merupakan jururawat berdaftar dan ahli paramedik bertauliah. Pada tahun 2010, Woods mula memberikan perkhidmatan keselamatan kepada pegawai-pegawai Amerika di luar negara melalui kontraktor keselamatan swasta. Woods pergi ke Benghazi, Libya, pada bulan September 2012 bagi memberikan perkhidmatan keselamatan kepada Misi Khas A.S.

Mangsa

Foto bagi John Christopher Stevens
John Christopher Stevens
Foto bagi Sean Smith
Sean Smith
Foto bagi Glen Anthony Doherty
Glen Anthony Doherty
Foto bagi Tyrone Snowden Woods
Tyrone Snowden Woods