Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Ayman Zawahiri

Sehingga AS$25 Juta

Ayman al-Zawahiri adalah pemimpin semasa kumpulan pengganas al-Qaeda dan bekas pemimpin Jihad Islam Mesir. Beliau didakwa di Amerika Syarikat untuk peranannya dalam pengeboman kedutaan AS di Kenya dan Tanzania 7 Ogos 1998 yang membunuh 224 orang awam dan mencederakan lebih 5,000 orang lain.

Dengan Usama bin Laden dan anggota kanan al-Qaeda, al-Zawahiri dipercayai juga telah merancang serangan ke atas USS Cole di Yaman pada 12 Oktober 2000, yang mengorbankan 17 kelasi AS dan mencederakan 39 yang lain, dan membantu menyelaras serangan 11 September 2001 di mana 19 pengganas al-Qaeda merampas dan menghempas empat jet komersial AS – dua ke Pusat Dagangan Dunia di New York City, satu ke berhampiran Washington, DC Pentagon dan keempat ke dalam bidang di Shanksville, Pennsylvania – membunuh hampir 3,000 orang.

Walaupun al-Zawahiri kini memimpin kelompok kecil kader pemimpin kanan tetapi berpengaruh secara meluas dikenali sebagai al-Qa’ida Core, kesepaduan kumpulan itu beberapa tahun yang lalu telah berkurangan kerana kerugian kepimpinan dari tekanan counter keganasan di Afghanistan dan Pakistan dan kebangkitan organisasi lain seperti Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) yang berfungsi sebagai alternatif untuk beberapa pengganas yang tidak puas hati. Namun begitu, al-Qaeda dan sekutunya di Asia Selatan, Afrika, dan Timur Tengah kekal sebagai organisasi yang berdaya tahan komited untuk menjalankan serangan di Amerika Syarikat dan terhadap kepentingan Amerika di luar negara.

Al-Zawahiri terus merakam dan menyebarkan mesej, manakala al-Qaeda telah mencoba beberapa plot gagal dalam beberapa tahun yang lalu, termasuk terhadap Amerika Syarikat dan Eropah. Ini menunjukkan kemampuan al-Qaeda untuk meneruskan beberapa serangan semasa di bawah tekanan counter keganasan dan mencadangkan ia mungkin merancang serangan tambahan terhadap Amerika Syarikat di rumah atau di luar negara.