Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Ahlam Ahmad al-Tamimi

Sehingga AS$5 Juta

Seorang warganegara Jordan, Ahlam Ahmad al-Tamimi, juga dikenali sebagai “Khalti” dan “Halati,” adalah seorang pengganas yang berjuang bagi HAMAS.

Pada 9 Ogos 2001, al-Tamimi mengangkut bom dan pengebom bunuh diri HAMAS ke restoran Jerusalem Sbarro yang ramai, di mana pengebom itu meletupkan bahan letupan, membunuh 15 orang, termasuk tujuh orang anak. Dua rakyat Amerika terbunuh dalam serangan itu – Judith Shoshana Greenbaum, seorang guru sekolah berusia 31 tahun yang sedang hamil dari New Jersey, dan Malka Chana Roth, 15 tahun. Lebih 120 orang lagi cedera, termasuk empat orang Amerika. HAMAS mengaku bertanggungjawab terhadap pengeboman itu.

Pada tahun 2003, al-Tamimi mengaku bersalah di mahkamah Israel kerana mengambil bahagian dalam serangan itu dan dijatuhi hukuman 16 hayat di Israel kerana membantu pengebom itu. Dia dibebaskan pada Oktober 2011 sebagai sebahagian pertukaran tahanan antara Hamas dan Israel. Pada 14 Mac, 2017, Jabatan Kehakiman AS membongkar satu aduan jenayah dan waran tangkap untuk al-Tamimi, menuduh dia di bawah undang-undang AS dengan “berkomplot untuk menggunakan senjata pemusnah besar-besaran terhadap warga AS di luar AS, mengakibatkan kematian.” FBI juga menambah al-Tamimi ke senarai pengganas paling dikehendaki dan menganggapnya “bersenjata dan berbahaya.”

Seorang bekas pelajar yang bekerja separuh masa sebagai wartawan televisyen, al-Tamimi mengangkut pengebom itu ke sasaran setelah berjanji untuk melakukan serangan bagi pihak sayap tentera HAMAS, menurut FBI. Al-Tamimi, yang merancang dan merekayasa serangan Sbarro, memilih lokasi itu kerana ia adalah sebuah restoran yang sibuk. Untuk mengurangkan kecurigaan, dia dan pengebom bunuh diri berpakaian sebagai orang Israel, dan dia sendiri mengangkut bom itu, disembunyikan di dalam kes gitar, dari sebuah bandar Tebing Barat ke Jerusalem. Al-Tamimi juga mengakui meledakkan IED kecil di kedai runcit Yerusalem beberapa minggu sebelum serangan itu sebagai sebahagian daripada percubaan.

Hamas telah ditetapkan oleh Jabatan Negara sebagai Pertubuhan Pengganas Asing (FTO) di bawah Akta Imigresen dan Kewarganegaraan dan sebagai entiti Pengganas Global yang Ditetapkan Khusus (SDGT) di bawah E.O. 13224.

Program Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan atau penghukuman al-Tamimi untuk peranannya dalam serangan ini, sebagai sebahagian daripada Pemberian Hadiah Ganjaran Perdamaian Timur Tengah ke atas Keganasan Pembangkang pada tahun 1993.

Foto Tambahan

Malka Chana Roth
Malka Chana Roth
Judith Shoshana Greenbaum
Judith Shoshana Greenbaum
Pengeboman Restoran Pizza Sbarro 2001
Pengeboman Restoran Pizza Sbarro 2001
Ahlam Ahmad al-Tamimi
Ahlam Ahmad al-Tamimi