Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Abu Bakr al-Baghdadi

Sehingga AS$25 Juta

Abu Bakr al-Baghdadi, juga dikenali sebagai Abu Du’a, juga dikenali sebagai Ibrahim ‘Awwad Ibrahim’ Ali al-Badri, adalah pemimpin kanan pertubuhan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL). Ancaman al-Baghdadi telah meningkat dengan ketara sejak awal Jabatan Negeri memberi tawaran hadiah $10 juta untuk maklumat yang membawa lokasi, penangkapan, atau sabitan beliau diumumkan pada tahun 2011. Pada bulan Jun 2014, ISIL (juga dikenali sebagai Da’esh) merampas kawalan bahagian Syria dan Iraq, mengisytiharkan penubuhan khilafah Islam, dan menamakan al-Baghdadi sebagai khalifah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ISIL telah mendapat kesetiaan kumpulan jihad dan individu radikal di seluruh dunia, dan telah memberi inspirasi kepada serangan di Amerika Syarikat.

Under al-Baghdadi, ISIL telah bertanggungjawab untuk kematian beribu-ribu orang awam di Timur Tengah, termasuk pembunuhan kejam banyak tebusan awam dari Jepun, United Kingdom, dan Amerika Syarikat. Al-Baghdadi telah mengambil kredit untuk pelbagai serangan pengganas di Iraq sejak tahun 2011, membunuh beribu-ribu rakyat Iraq. Kumpulan itu juga telah melancarkan serangan pengganas di luar sempadan khalifah sendiri diisytiharkan itu. Pada bulan November 2015, dua serangan berani mati ISIL di Beirut mengakibatkan 43 mati dan 239 cedera. Pada bulan yang sama, ISIL menjalankan tujuh serangan terselaras di Paris – membunuh sekurang-kurangnya 130 dan mencederakan lebih daripada 350 orang lain. Pada bulan Mac 2016, pengganas ISISL membunuh sekurang-kurangnya 34 orang di Brussels – termasuk empat rakyat AS – dan mencederakan lebih daripada 270 orang lain.

Al-Baghdadi ditetapkan oleh Jabatan Negara sebagai Specially Designated Global Terrorist (SDGT) di bawah Perintah Eksekutif 13224. Beliau juga disenaraikan di Jawatankuasa Sekatan Majlis Keselamatan PBB mengenai ISIL (Da’esh) dan al-Qaeda.

Foto tambahan

Baghdadi Poster 1 - English
Photo of Abu Bakr al-Baghdadi