Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Abu-Muhammad al-Shimali

Sehingga AS$5 Juta

Kepala Sempadan Senior Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) Tirad al-Jarba, lebih dikenali sebagai Abu-Muhammad al-Shimali, telah dikaitkan dengan ISIL, sebelumnya dikenali sebagai al-Qaeda di Iraq, sejak tahun 2005. Dia kini berkhidmat sebagai seorang pegawai kunci dalam Jawatankuasa Imigresen dan Logistik ISIL, dan bertanggung jawab untuk memudahkan perjalanan pejuang pengganas asing terutama melalui Gaziantep, Turki, dan selanjutnya ke bandar sempadan yang dikuasai isil Jarabulus, Syria. Al-Shimali dan Jawatankuasa Imigresen dan Logistik menyelaras kegiatan penyeludupan, pemindahan kewangan, dan pergerakan logistik ke Syria dan Iraq dari Eropah, Afrika Utara, dan Semenanjung Arab. Pada tahun 2014, al-Shimali memudahkan perjalanan dari Turki ke Syria calon pejuang ISIL dari Australia, Eropah, dan Timur Tengah, dan mengendalikan pusat penerimaan pejuang baru ISIL di Azaz, Syria.

Amerika Syarikat dan Koalisi Global yang terdiri lebih daripada 60 rakan kongsi antarabangsa yang komited untuk melumpuhkan, dan akhirnya mengalahkan, ISIL. Untuk mencapai matlamat ini memerlukan beberapa tindakan, berusaha saling mengukuhkan tindakan. Salah satu jalur utama Gabungan untuk membendung aliran pejuang pengganas asing. Pendekatan ini menyatukan keselamatan tanah air, penguatkuasaan undang-undang, sektor kehakiman, perisikan, diplomatik, ketenteraan, pembangunan kapasiti, dan usaha berkongsi maklumat.

Lebih daripada 25,000 pejuang pengganas asing dari lebih dari 100 negara telah melakukan perjalanan ke Iraq dan Syria. Medan perang di Iraq dan Syria memberikan pejuang pengganas asing pengalaman tempur, senjata dan bahan letupan latihan, dan akses kepada rangkaian pengganas yang mungkin merancang serangan yang mensasarkan orang-orang asing. Ancaman akibat kedatangan pejuang pengganas asing telah mempromosikan kerjasama lebih dekat antara agensi persekutuan AS dan rakan kongsi antarabangsa, yang akan memanfaatkan segala cara yang tersedia untuk melumpuhkan aliran pejuang dan akhirnya mengalahkan ISIL.