Dikehendaki
Maklumat yang membawa ke muka pengadilan...

Abdelbasit Alhaj Alhassan Haj Hamad

Sehingga AS$5 Juta

Pada 1 Januari, 2008, seorang warganegara A.S. dan kakitangan Agensi A.S. untuk Pembangunan Antarabangsa (USAID), John Granville dan pemandunya berbangsa Sudan, Abdelrahman Abbas Rahama, telah ditembak dan terbunuh semasa dalam perjalanan pulang ke rumah selepas menghadiri sambutan Malam Tahun Baru di Khartoum, Sudan. Granville, 33, bekerja dalam pelbagai program demokrasi dan tadbir urus di Sudan. Abbas, 39, menyertai USAID pada tahun 2004 sebagai ahli Pasukan Respons Bantuan Bencana untuk Darfur. Dua kumpulan secara berasingan mendakwa bertanggungjawab ke atas serangan itu: Ansar al-Tawhid (Penyokong Monotheisme) dan al-Qaida in the Lands of the Two Niles (AQTN).

Sistem perundangan Sudan membicarakan dan menyabitkan kesalahan ke atas lima orang lelaki atas penglibatan mereka dalam pembunuhan tersebut. Abdelraouf Abu Zaid Mohamed Hamza, Mohamed Makawi Ibrahim Mohamed, Abdelbasit Alhaj Alhassan Haj Hamad, dan Mohanad Osman Yousif Mohamed dijatuhkan hukuman gantung sampai mati, tetapi beliau berjaya melarikan diri dari penjara setahun selepas disabitkan kesalahan. Mohanad dilaporkan mati di Somalia pada bulan Mei 2011. Abdelraouf telah ditangkap semula oleh pihak berkuasa Sudan. Makawi dan Abdelbasit masih bebas.

Abdelbasit merupakan penembak kedua dalam pembunuhan ini. Beliau melarikan diri dari Penjara Khobar di Khartoum pada 11 Jun, 2010, dan berada di Somalia pada masa ini.