Berita Terkini

Muhammad Abbatay (‘Abd al-Rahman al-Maghrebi)

Sehingga AS$7 Juta

Muhammad Abbatay, lebih dikenali sebagai Abd-al-Rahman al-Maghrebi, merupakan ketua utama al-Qa’ida yang berpangkalan di Iran. Muhammad Abbatay merupakan pengarah sayap media al-Qa’ida yang telah lama memegang jawatan, juga menantu dan penasihat kanan pemimpin al-Qa’ida, Ayman al-Zawahiri.

Dokumen yang diperoleh daripada operasi ketenteraan 2011 terhadap pemimpin al-Qa’ida terdahulu, Usama bin Ladin menunjukkan bahawa kemasyhuran Muhammad Abbatay dalam al-Qa’ida telah semakin lama semakin meningkat.

(Teks Penuh »)

Campur Tangan Asing Dalam Pilihanraya

Program Ganjaran untuk Keadilan Jabatan Dalam Negeri A.S. menawarkan ganjaran sehingga $10 juta untuk maklumat yang membawa kepada pengenalpastian atau lokasi mana-mana individu yang, sementara bertindak di bawah arahan atau kawalan kerajaan asing, mencampur tangan dengan mana-mana pilihanraya persekutuan, negeri atau tempatan di Amerika Syarikat dengan melanggar seksyen 1030 di bawah judul 18. Operasi siber berniat jahat tertentu yang menyasarkan infrastruktur pilihanraya atau kempen boleh membabitkan Akta Fraud dan Penyalahgunaan Komputer, 18 U.S.C. § 1030, yang menjadikan pencerobohan komputer tanpa kebenaran dan bentuk-bentuk fraud lain berkaitan komputer sebagai satu kesalahan jenayah. Antara kesalahan-kesalahan lain, statut melarang pengaksesan komputer tanpa kebenaran untuk mendapatkan maklumat dan menghantar maklumat tersebut kepada penerima yang tidak mempunyai kebenaran.

(Teks Penuh »)

Junzō Okudaira

Sehingga AS$5 Juta

Pada 14 April 1988, sebuah kereta bom meletup di depan Kelab USO di Naples, Itali. Letupan itu membunuh lima orang, termasuk seorang anggota tentera wanita A.S., dan mencederakan 15, termasuk empat orang anggota tentera A.S. Junzo Okudaira, seorang anggota Tentera Merah Jepun (JRA), kumpulan pengganas, yang didakwa di Amerika Syarikat pada 9 April 1993 di dalam pengeboman Naples. Okudaira juga seorang suspek di dalam kereta bom pada Jun 1987 dan serangan mortar terhadap Kedutaan A.S. di Rome.

(Teks Penuh »)

Sajid Mir

Sehingga AS$5 Juta

Sajid Mir, seorang anggota kanan organisasi pengganas asing di Pakistan, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), dicari kerana terlibat dalam serangan pengganas di bulan November 2008 di Mumbai, India. Program Ganjaran untuk Keadilan menawarkan hadiah hingga $5 juta untuk maklumat yang boleh membawa kepada penangkapan atau sabitan kepada Sajid Mir di mana-mana negara atas peranannya dalam serangan ini.

Bermula pada tanggal 26 November 2008 dan hingga 28 November 2008, sepuluh penyerang yang dilatih LeT melakukan serangkaian serangan terkoordinasi terhadap beberapa sasaran di Mumbai, India, termasuk dua hotel mewah (Taj Mahal Palace dan The Oberoi), Leopold Café, Nariman (Chabad) House, dan stesen kereta api Chhatrapati Shivaji Terminus, yang menewaskan kira-kira 170 orang. Enam orang Amerika terbunuh dalam serangan itu: Ben Zion Chroman, Gavriel Holtzberg, Sandeep Jeswani, Alan Scherr, Naomi Scherr, dan Aryeh Leibish Teitelbaum.

(Teks Penuh »)

Penculikan Mark Randall Frerichs

Kabul, Afghanistan | Februari 2020

Mark Frerichs telah diculik pada awal bulan Februari 2020. Pada masa beliau diculik, beliau menetap di Kabul. Beliau berpindah ke Afghanistan lebih kurang pada tahun 2010 dan bekerja dalam projek pembinaan di seluruh negara.

Frerichs seorang lelaki berkulit putih, berketinggian 180 sentimeter, dan berat badan 86 kilogram. Beliau berambut perang cerah yang semakin botak dan berkemungkinan dicukur botak, bermata hazel dan terdapat parut sepanjang satu inci di pipi kirinya. Beliau dilihat buat kali terakhir memakai but hitam, seluar panjang hijau, jaket hijau dan skaf perak.

(Teks Penuh »)

Penculikan Paul Edwin Overby, Jr.

Bandar Khost, Afghanistan | Mei 2014

Pada pertengahan bulan Mei 2014, Paul Edwin Overby, Jr., seorang penulis rakyat Amerika, hilang di Wilayah Khost, Afghanistan, di mana beliau mengendalikan penyelidikan untuk buku yang beliau karang. Sebelum kehilangan beliau, Overby ada mencadangkan bahawa beliau merancang untuk merentas sempadan ke Pakistan dalam usaha melanjutkan lagi penyelidikannya.

Overby seorang lelaki berkulit putih, berketinggian 175 sentimeter dan berat badan 77 kilogram. Rambut beliau beruban seluruhnya dan berkemungkinan dicukur botak dan bermata hazel. Overby menghidap penyakit saluran telinga bahagian dalam yang memerlukan rawatan dan ubat. Beliau dilihat buat kali terakhir di Bandar Khost, Afghanistan, pada pertengahan bulan Mei 2014, semasa mengendalikan penyelidikan lanjut untuk buku yang beliau karang.

(Teks Penuh »)

Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla

Sehingga AS$10 Juta

Al-Mawla, juga dikenali sebagai Haji Abdallah, adalah pemimpin keseluruhan ISIS. Dia adalah pemimpin kanan pengganas dalam organisasi pendahulunya ISIS, al-Qa’ida di Iraq (AQI), dan terus naik ke peringkat untuk memegang peranan kepimpinan kanan sebagai timbalan pemimpin ISIS.

Sebagai salah satu ideologi paling kanan ISIS, al-Mawla membantu mendorong dan membenarkan penculikan, penyembelihan, dan perdagangan minoriti agama Yazidi di barat laut Iraq dan juga memimpin beberapa operasi pengganas global kumpulan itu.

(Teks Penuh »)

Kor Pengawal Revolusi Islam Iran

Program Ganjaran Jabatan Kehakiman Negara AS menawarkan ganjaran sehingga $15 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan mekanisme kewangan Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) dan cawangannya, termasuk Pasukan IRGC-Quds (IRGC-QF). IRGC telah membiayai pelbagai serangan dan kegiatan pengganas di seluruh dunia. IRGC-QF mengetuai operasi pengganas Iran di luar Iran melalui proksinya, seperti Hizballah dan Hamas.

Jabatan ini menawarkan ganjaran untuk maklumat mengenai sumber pendapatan untuk IRGC, IRGC-QF, cawangannya atau mekanisme pemfasilitasi kewangan utama untuk memasukkan:

(Teks Penuh »)

Jehad Serwan Mostafa

Sehingga AS$5 Juta

Jehad Serwan Mostafa, juga dikenali sebagai Ahmed Gurey, Anwar al-Amriki, atau Emir Anwar; ialah warganegara Amerika Syarikat dan bekas penduduk California. Beliau telah menjalankan pelbagai fungsi untuk al-Shabaab, termasuk bertindak sebagai pengajar kem latihan dan ketua pejuang asing. Beliau juga mahir dalam aktiviti-aktiviti media kumpulan ini. Mostafa ialah warganegara Amerika yang tinggal di San Diego, California sebelum berpindah ke Somalia pada tahun 2005. Beliau mungkin pernah atau akan melawat kawasan-kawasan berikut: Somalia, Yaman, Ethiopia, Kenya, dan negara-negara Afrika yang lain.

Mostafa tersenarai dalam Senarai Pengganas Paling Dikehendaki FBI, dan dicari oleh FBI kerana aktiviti-aktiviti pengganas yang mungkin dilakukannya. Pada bulan 9 Oktober, 2009, waran tangkap persekutuan telah dikeluarkan untuk Mostafa di Mahkamah Daerah Amerika syarikat, Daerah Selatan California. Mostafa dituduh atas jenayah-jenayah berikut: konspirasi untuk memberikan sokongan material kepada pengganas; konspirasi untuk memberikan sokongan material kepada organisasi pengganas asing; dan memberikan sokongan material kepada organisasi pengganas asing.

(Teks Penuh »)

Sa’ad bin Atef al-Awlaki

Sehingga AS$6 Juta

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan sehingga $6 juta untuk maklumat yang membawa kepada pengenalan atau lokasi Sa’ad bin Atef al-Awlaki. Al-Awlaki adalah emir AQAP Shabwah, sebuah wilayah di Yaman. Dia secara umum menyeru serangan terhadap Amerika Syarikat dan sekutu-sekutu kita.

(Teks Penuh »)

Ibrahim Ahmed Mahmoud al-Qosi

Sehingga AS$4 Juta

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan sehingga $4 juta untuk maklumat yang membawa kepada pengenalan atau lokasi Ibrahim Ahmed Mahmoud al-Qosi. Al-Qosi adalah sebahagian daripada pasukan kepimpinan yang membantu “emir” semasa AQAP. Sejak 2015, beliau telah muncul dalam bahan-bahan pengambilan AQAP dan menggalakkan serangan tunggal terhadap Amerika Syarikat dalam propaganda dalam talian. Beliau menyertai AQAP pada tahun 2014, tetapi telah aktif dalam al-Qa’ida selama beberapa dekad dan bekerja secara langsung untuk Usama bin Laden selama bertahun-tahun. Al-Qosi ditangkap di Pakistan pada Disember 2001 sebelum dipindahkan ke Guantanamo Bay. Dia mengaku bersalah pada tahun 2010 di hadapan suruhanjaya tentera kerana berkomplot dengan al-Qa’ida dan memberikan sokongan material kepada keganasan. Amerika Syarikat mengeluarkan al-Qosi dan mengembalikannya ke Sudan pada tahun 2012 berdasarkan perjanjian pretrial.

(Teks Penuh »)

Kehilangan Robert A. Levinson

Pulau Kish, Iran | 9 Mac 2007

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran hingga $20,000,000 untuk maklumat yang menuju ke lokasi, pemulihan, dan pengembalian Robert A. Levinson. Kerahsiaan mutlak terjamin dan penempatan semula mungkin tersedia. Sekiranya anda mempunyai maklumat, hubungi kedutaan atau konsulat A.S. terdekat, FBI, atau hantar e-mel ke [email protected]

(Teks Penuh »)

Serangan Hendap Niger 2017

Tongo Tongo, Niger | 4 Oktober 2017

Pada 4 Oktober 2017, militan yang berkaitan dengan ISIS-Sahara Raya (ISIS-GS) menyerang anggota pasukan Pasukan Khas AS – di Niger yang melatih, memberi nasihat, dan membantu pasukan Niger untuk memerangi keganasan – dan rakan pasukan Niger yang berada dekat kampung Tongo Tongo, Niger yang berhampiran sempadan Mali. Serangan ISIS-GS mengakibatkan kematian empat askar AS dan empat askar Niger. Dua orang Amerika dan lapan orang Niger juga cedera dalam serangan itu. Pada 12 Januari 2018, pemimpin ISIS-GS Adnan Abu Walid al-Sahrawi mengaku bertanggungjawab untuk serangan hendap itu.

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan atau sabitan di mana-mana negara individu yang bertanggungjawab atas tindakan keganasan ini.

(Teks Penuh »)

Faruq al-Suri

Sehingga AS$5 Juta

Faruq al-Suri adalah pemimpin organisasi pengganas Hurras al-Din (HAD). Al-Suri adalah ahli veteran al-Qa’ida (AQ), yang aktif dalam organisasi pengganas selama beberapa dekad. Beliau adalah seorang jurulatih paramiliter senior dengan pemimpin kanan AQ Sayf al-Adl di Afghanistan pada tahun 1990-an, dan pejuang terlatih untuk AQ di Iraq dari tahun 2003 hingga 2005. Al-Suri sebelum ini ditahan di Lebanon dari 2009 hingga 2013, dan kemudian menjadi tentera komander Al-Nusrah Front. Dia meninggalkan Front al-Nusrah pada tahun 2016.

Pada 10 September 2019, Jabatan Negara telah menetapkan al-Suri sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Khusus di bawah Perintah Eksekutif 13224.

(Teks Penuh »)

Sami al-Uraydi

Sehingga AS$5 Juta

Sami al-Uraydi adalah seorang pegawai kanan sharia untuk Hurras al-Din (HAD). Al-Uraydi sebelum ini terlibat dalam plot pengganas terhadap Amerika Syarikat dan Israel. Al-Uraydi adalah ahli shura HAD, badan pembuatan keputusan kanan kumpulan. Al-Uraydi adalah pegawai kanan syariah al-Nusrah Front dari 2014 hingga 2016, dan meninggalkan kumpulan pada 2016.

Hurras al-Din adalah kumpulan gabungan al-Qa’ida yang muncul di Syria pada awal tahun 2018 selepas beberapa puak berpisah dari Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Pimpinan HAD, termasuk al-Uraydi tetap setia kepada AQ dan pemimpinnya, Ayman al-Zawahiri.

(Teks Penuh »)

Abu ‘Abd al-Karim al-Masri

Sehingga AS$5 Juta

Abu ‘Abd al-Karim al-Masri adalah ahli veteran al-Qa’ida (AQ) dan pemimpin kanan Hurras al-Din (HAD). Pada tahun 2018, al-Masri, adalah ahli shura HAD, badan pembuatan keputusan kanan kumpulan, dan berkhidmat sebagai pengantara di antaranya dan Al-Nusrah Front.

Hurras al-Din adalah kumpulan gabungan al-Qa’ida yang muncul di Syria pada awal tahun 2018 selepas beberapa puak berpisah dari Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Kepimpinan HAD, termasuk al-Masri tetap setia kepada AQ dan pemimpinnya, Ayman al-Zawahiri.

(Teks Penuh »)

Mu’taz Numan ‘Abd Nayif Najm al-Jaburi

Sehingga AS$5 Juta

Mu’taz Numan ‘Abd Nayif Najm al-Jaburi, juga dikenali sebagai Hajji Taysir, adalah ketua kanan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) dan ahli lama ISIS, al-Qa’ida di Iraq (AQI).

Al-Jaburi telah mengawasi pembuatan bom untuk pemberontakan ISIS dan kegiatan pengganas.

(Teks Penuh »)

Sami Jasim Muhammad al-Jaburi

Sehingga AS$5 Juta

Sami Jasim Muhammad al-Jaburi, juga dikenali sebagai Hajji Hamid, adalah ketua kanan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) dan ahli warisan organisasi pendahulunya ISIS, al-Qa’ida di Iraq (AQI). Muhammad al-Jaburi telah memainkan peranan dalam menguruskan kewangan untuk operasi pengganas ISIS.

Semasa berkhidmat sebagai wakil ISIS di selatan Mosul pada tahun 2014, beliau dilaporkan berkhidmat sebagai menteri kewangan ISIS, mengawasi operasi yang menjana pendapatan kumpulan dari penjualan minyak, gas, barang antik, dan galian yang tidak sah.

(Teks Penuh »)

Rangkaian Penculikan ISIS

Program Ganjaran untuk Keadilan Jabatan Negeri A.S. menawarkan ganjaran sehingga $5 juta untuk maklumat mengenai rangkaian penculikan ISIS atau orang yang bertanggungjawab untuk menculik ulama Kristian Maher Mahfouz, Michael Kayyal, Gregorios Ibrahim, Bolous Yazigi, dan Paolo Dall’Oglio. Ganjaran ini ditawarkan pada saat yang penting dalam perjuangan kita menentang ISIS. Penculikan pemimpin agama menunjukkan taktik ISIS yang kejam dan kelulusan menargetkan individu yang tidak bersalah.

Pada 9 Februari 2013, Imam Ortodoks Yunani Maher Mahfouz dan Imam Katolik Armenia, Michael Kayyal berada di dalam bas awam mengembara ke sebuah biara di Kafrun, Syria. Kira-kira 30 kilometer di luar Aleppo, disyaki ekstremis ISIS yang menghalang kenderaan, memeriksa dokumen penumpang, kemudian menghilangkan kedua imam dari bas. Mereka tidak pernah dilihat atau didengar sejak itu.

(Teks Penuh »)

Salman Raoul Salman

Sehingga AS$7 Juta

Salman Raoul Salman mengarahkan dan menyokong aktiviti pengganas Hizballah di Hemisfera Barat. Seorang pemimpin dalam Pertubuhan Keselamatan Luaran (ESO) Hizballah, Salman juga terlibat dalam plot di seluruh dunia. ESO adalah elemen Hizballah yang bertanggungjawab untuk perancangan, penyelarasan, dan pelaksanaan serangan pengganas di luar Lubnan. Serangan itu terutama mensasarkan Israel dan Amerika

Antara plot yang terlibat dalam Salman ialah pengeboman pusat kebudayaan Persatuan Argentina Israel Bersatu (AMIA). Pada 18 Julai 1994, Hizballah meletupkan alat peledak yang dibakar kenderaan di luar pusat kebudayaan AMIA di Buenos Aires yang membunuh 85 orang. Salman dinilai telah berkhidmat sebagai penyelaras penyerang di tempat kejadian.

(Teks Penuh »)

Rangkaian Kewangan Hizballah Lubnan

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $10 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan mekanisme kewangan Hizballah Lubnan. Kelompok teroris seperti Hizballah bergantung pada rangkaian pembiayaan dan pemudahan untuk mengekalkan operasi dan melancarkan serangan secara global. Hizballah memperoleh hampir satu bilion dolar setiap tahun melalui sokongan kewangan langsung dari Iran, perniagaan antarabangsa dan pelaburan, rangkaian penderma, rasuah, dan aktiviti pengubahan wang haram. Kumpulan ini menggunakan dana tersebut untuk menyokong kegiatan jahatnya di seluruh dunia, termasuk: Penyebaran anggota militia ke Syria untuk menyokong pemerintahan Assad; operasi yang didakwa menjalankan pengawasan dan mengumpulkan risikan di tanah air Amerika; dan keupayaan tentera yang dipertingkatkan ke titik yang dikatakan Hizballah mempunyai peluru berpandu yang tepat. Operasi pengganas ini dibiayai oleh penyokong dan penyokong kewangan antarabangsa Hizballah – pemboleh dan infrastruktur kewangan yang membentuk nyawa awak Hizballah.

(Teks Penuh »)

Serangan Mumbai 2008

Mumbai, India | 26-29 November 2008

Bermula pada 26 November 2008, dan berterusan sehingga 29 November 2008, sepuluh penyerang yang dilatih oleh organisasi pengganas asing yang berpangkalan di Pakistan, Lashkar-e-Tayyiba (LeT) melakukan beberapa serangan yang diselaraskan pada beberapa sasaran di Mumbai, India, termasuk hotel Taj Mahal, hotel Oberoi, Leopold Café, Nariman (Chabad) House, dan stesen kereta api Chhatarapati Shivaji Terminus, yang membunuh kira-kira 170 orang.

Enam orang Amerika terbunuh dalam tiga hari pengepungan: Ben Zion Chroman, Gavriel Holtzberg, Sandeep Jeswani, Alan Scherr, Naomi Scherr anak perempuannya, dan Aryeh Leibish Teitelbaum.

(Teks Penuh »)

Salih al-Aruri

Sehingga AS$5 Juta

Pada bulan Oktober 2017, Salih Al-Aruri, salah seorang pengasas Briged Izzedine al-Qassam, sayap tentera Hamas, dipilih sebagai ketua pemimpin Biro Politik Hamas. Al-Aruri mendanai dan mengarahkan operasi tentera Hamas di Tebing Barat dan telah dikaitkan dengan beberapa serangan pengganas, rampasan, dan penculikan. Pada tahun 2014, al-Aruri mengumumkan Hamas bertanggungjawab untuk serangan pengganas 12 Jun 2014 yang menculik dan membunuh tiga remaja Israel di Tebing Barat, termasuk warga A.S.-Israel Naftali Fraenkel. Beliau secara terbuka memuji pembunuhan itu sebagai “operasi berani.” Pada bulan September 2015, Jabatan Perbendaharaan AS yang melantik al-Aruri sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas (SDGT) menurut Perintah Eksekutif 13224, satu langkah yang mengenakan sekatan terhadap aset kewangannya.

(Teks Penuh »)

Khalil Yusif Harb

Sehingga AS$5 Juta

Khalil Yusif Harb adalah penasihat rapat Setiausaha Agung Hassan Nasrallah, ketua kumpulan pengganas Hizballah Lubnan, dan berkhidmat sebagai ketua penghubung kumpulan ketenteraan kepada organisasi pengganas Iran dan Palestin. Harb telah memerintahkan dan mengawasi operasi ketenteraan organisasi di wilayah Palestin dan beberapa negara di seluruh Timur Tengah. Sejak 2012, Harb terlibat dalam pemindahan wang yang sangat besar bagi sekutu politik Hizballah di Yaman. Pada bulan Ogos 2013, Jabatan A.S. Perbendaharaan melantik Harb sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas menurut Perintah Eksekutif 13224.

(Teks Penuh »)

Haytham ‘Ali Tabataba’i

Sehingga AS$5 Juta

Haytham ‘Ali Tabataba’i adalah pemimpin ketenteraan utama Hizballah yang telah memerintahkan pasukan khas Hizballah di Syria dan Yaman. Tindakan Tabataba’i di Syria dan Yaman adalah sebahagian daripada usaha Hizballah yang lebih besar untuk menyediakan latihan, materiil, dan personil untuk mendukung kegiatan serantau yang tidak stabil. Pada Oktober 2016, Jabatan Negara menetapkan Tabataba’i sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas menurut Perintah Eksekutif 13224.

(Teks Penuh »)

Khalid Saeed al-Batarfi

Sehingga AS$5 Juta

Khalid al-Batarfi adalah ahli kanan AQAP di Gabenor Hadramaut Yaman dan bekas ahli majlis shura AQAP. Pada tahun 1999, beliau pergi ke Afghanistan, di mana beliau dilatih di perkhemahan al-Qa’ida di al-Farouq. Pada tahun 2001, beliau berjuang bersama Taliban terhadap pasukan AS dan Perikatan Utara. Pada tahun 2010, al-Batarfi menyertai AQAP di Yaman, yang mengetuai pejuang AQAP untuk mengambil alih Wilayah Abyan Yaman, dan dinamakan emir Abyan AQAP. Berikutan kematian pemimpin AQAP Nasir al-Wuhayshi akibat serangan tentera AS 2016, beliau mengeluarkan kenyataan bahawa al-Qa’ida akan memusnahkan ekonomi AS dan menyerang kepentingan AS yang lain.

(Teks Penuh »)

Sayf al-Adl

Sehingga AS$10 Juta

Al-Adl merupakan seorang pemimpin senior al-Qa’ida dan seorang ahli dewan kepimpinan al-Qa’ida yang disebut dengan “Majlis al-shira.” Al-Adl juga mengetuai jawatankuasa tentera al-Qa’ida.

Al-Adl telah didakwa dan dituntut oleh dewan juri persekutuan pada bulan November 1998 atas peranannya dalam pengeboman Kedutaan Besar AS di Dar es Salaam, Tanzania dan Nairobi Kenya pada tarikh 7 Ogos 1998. Serangan-serangan tersebut membunuh 224 orang awam dan mencederakan lebih dari 5,000 orang lain.

Ia sebelum ini merupakan seorang kolonel letnan dalam Pasukan Khas Mesir hingga penahanannya pada tahun 1987 dengan ribuan militan anti kerajaan lain setelah berlakunya percubaan pembunuhan kepada Menteri Dalam Negeri Mesir.

(Teks Penuh »)

Abdul Wali

Sehingga AS$3 Juta

Abdul Wali adalah pemimpin Jamaat ul-Ahrar (JuA), puak militan yang bergabung dengan Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Dia dilaporkan beroperasi dari Wilayah Nangarhar dan Kunar Afghanistan.

Di bawah kepimpinan Wali, JuA telah menjadi salah satu rangkaian TTP aktif di Wilayah Punjab dan telah mengakui melakukan beberapa serangan bunuh diri dan serangan lain di seluruh Pakistan.

Pada bulan Mac 2016, JuA melakukan pengeboman bunuh diri di sebuah taman awam di Lahore, Pakistan yang membunuh 75 orang dan mencederakan 340 orang.

(Teks Penuh »)

Mangal Bagh

Sehingga AS$3 Juta

Mangal Bagh adalah pemimpin Lashkar-e-Islam, puak militan yang bergabung dengan Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Kumpulannya memperoleh pendapatan daripada pengedaran dadah, penyeludupan, penculikan, penyerbuan terhadap konvoi NATO, dan cukai perdagangan transit antara Pakistan dan Afghanistan.

Bagh telah mengetuai Lashkar-e-Islam sejak tahun 2006 dan telah secara rutin mengalihkan pakatan untuk melindungi aliran pendapatan haram semasa menguatkuasakan versi Deobandi Islam yang melampau di kawasan timur Afghanistan dan Pakistan barat yang dia kawal, terutama wilayah Nangarhar, Afghanistan.

Lahir di Khyber Agency, Pakistan, dia dipercayai berada di pertengahan empat puluhan tahun. Bagh adalah ahli suku Afridi. Beliau belajar di madrasah selama beberapa tahun dan kemudian berperang bersama kumpulan militan di Afghanistan.

(Teks Penuh »)

Ahlam Ahmad al-Tamimi

Sehingga AS$5 Juta

Seorang warganegara Jordan, Ahlam Ahmad al-Tamimi, juga dikenali sebagai “Khalti” dan “Halati,” adalah seorang pengganas yang berjuang bagi HAMAS.

Pada 9 Ogos 2001, al-Tamimi mengangkut bom dan pengebom bunuh diri HAMAS ke restoran Jerusalem Sbarro yang ramai, di mana pengebom itu meletupkan bahan letupan, membunuh 15 orang, termasuk tujuh orang anak. Dua rakyat Amerika terbunuh dalam serangan itu – Judith Shoshana Greenbaum, seorang guru sekolah berusia 31 tahun yang sedang hamil dari New Jersey, dan Malka Chana Roth, 15 tahun. Lebih 120 orang lagi cedera, termasuk empat orang Amerika. HAMAS mengaku bertanggungjawab terhadap pengeboman itu.

(Teks Penuh »)

Talal Hamiyah

Sehingga AS$7 Juta

Talal Hamiyah adalah ketua Organisasi Keselamatan Luaran Hizbullah (ESO), yang menguruskan sel terorganisir di seluruh dunia. ESO adalah elemen Hizbullah yang bertanggungjawab untuk perancangan, koordinasi, dan pelaksanaan serangan pengganas di luar Lubnan. Serangan itu terutama bertujuan untuk Israel dan Amerika.

Jabatan Perbendaharaan A.S. menetapkan Talal Hamiyah pada 13 September 2012 sebagai Terror Global Terrorist (SDGT) mengikut Perintah Eksekutif 13224 untuk menyokong aktiviti pengganas Hizbullah di Timur Tengah dan di seluruh dunia.

(Teks Penuh »)

Fuad Shukr

Sehingga AS$5 Juta

Fuad Shukr adalah seorang penasihat senior kanan untuk urusan ketenteraan untuk Setiausaha Agung Hezbollah Hasan Nasrallah. Shukr adalah pegawai kanan Hizbullah yang merupakan komander tentera Hezbollah di selatan Lubnan. Dia bertanggungjawab ke atas badan tentera tertinggi Hezbollah, Majlis Jihad.

Aktiviti Shukr untuk dan bagi pihak Hizbullah selama lebih daripada 30 tahun. Beliau adalah sekutu rapat komander Hizbullah akhir Imad Mughniyah. Shukr memainkan peranan penting dalam perancangan dan pelaksanaan Serangan Bom di Barak Kor Marin A.S. pada 23 Oktober 1983 di Beirut, Lubnan, yang menewaskan 241 tentera A.S..

(Teks Penuh »)

Muhammad al-Jawlani

Sehingga AS$10 Juta

Muhammad al-Jawlani, juga dikenali sebagai Abu Muhammad al-Golani, juga dikenali sebagai Muhammad al-Julani, adalah pemimpin kanan organisasi pengganas, al-Nusrah Front (ANF), cawangan Syria al-Qa’ida. Pada April 2013, al-Jawlani berjanji setia kepada al-Qa’ida dan pemimpinnya Ayman al-Zawahiri. Pada bulan Julai 2016, al-Jawlani memuji al-Qa’ida dan al-Zawahiri dalam video dalam talian dan mendakwa ANF telah menukar namanya kepada Jabhat Fath Al Sham (“Kelompok Penaklukan Levant”). Di bawah kepimpinan al-Jawlani ini, ANF telah menjalankan beberapa serangan pengganas di seluruh Syria, sering mensasarkan orang awam. Pada bulan April 2015, ANF dilaporkan menculik, dan kemudian dibebaskan, kira-kira 300 orang awam Kurdish dari pusat pemeriksaan di Syria. Pada bulan Jun 2015, ANF mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan beramai-ramai 20 orang penduduk di Kampung Druze Qalb Lawzeh di wilayah Idlib, Syria. (Teks Penuh »)

Pembunuhan Yoel Wesley Shrum

Taizz, Yeme | 18 Mac 2012

Pada 18 Mac, 2012, Shrum, berumur 29 tahun, ditembak dan dibunuh dalam perjalanan ke tempat kerja di Taizz, Yemen, oleh seorang lelaki bersenjata menunggang di belakang motosikal yang berhenti disamping kenderaannya. Pada masa kematiannya, Shrum bekerja di Pusat Latihan dan Pembangunan Antarabangsa sebagai pentadbir dan guru Bahasa Inggeris. Dia tinggal di Yaman bersama isteri dan dua kanak-kanak. Beberapa hari selepas serangan itu, pertubuhan pengganas al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan itu. Ganjaran untuk Program Keadilan Jabatan Negeri AS menawarkan hadiah sehingga $ 5 juta bagi maklumat yang membawa kepada penangkapan atau sabitan bagi mereka orang yang melakukan, merancang, atau membantu pembunuhan warganegara Amerika Joel Shrum. (Teks Penuh »)

Abu-Muhammad al-Shimali

Sehingga AS$5 Juta

Kepala Sempadan Senior Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) Tirad al-Jarba, lebih dikenali sebagai Abu-Muhammad al-Shimali, telah dikaitkan dengan ISIL, sebelumnya dikenali sebagai al-Qaeda di Iraq, sejak tahun 2005. Dia kini berkhidmat sebagai seorang pegawai kunci dalam Jawatankuasa Imigresen dan Logistik ISIL, dan bertanggung jawab untuk (Teks Penuh »)

Pemerdagangan Minyak dan Antikuiti Bermanfaat Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL)

Hadiah untuk program Keadilan menawarkan hadiah sehingga AS $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan yang ketara atas penjualan dan/atau perdagangan minyak dan barang-barang antik oleh, untuk, bagi pihak, atau memberi manfaat kepada kumpulan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL), yang juga dikenali dengan akronim Bahasa Arab sebagai DAESH. (Teks Penuh »)