Berita Terkini

Salman Raoul Salman

Sehingga AS$7 Juta

Salman Raoul Salman mengarahkan dan menyokong aktiviti pengganas Hizballah di Hemisfera Barat. Seorang pemimpin dalam Pertubuhan Keselamatan Luaran (ESO) Hizballah, Salman juga terlibat dalam plot di seluruh dunia. ESO adalah elemen Hizballah yang bertanggungjawab untuk perancangan, penyelarasan, dan pelaksanaan serangan pengganas di luar Lubnan. Serangan itu terutama mensasarkan Israel dan Amerika

Antara plot yang terlibat dalam Salman ialah pengeboman pusat kebudayaan Persatuan Argentina Israel Bersatu (AMIA). Pada 18 Julai 1994, Hizballah meletupkan alat peledak yang dibakar kenderaan di luar pusat kebudayaan AMIA di Buenos Aires yang membunuh 85 orang. Salman dinilai telah berkhidmat sebagai penyelaras penyerang di tempat kejadian.

(Teks Penuh »)

Rangkaian Kewangan Hizballah Lubnan

Ganjaran untuk Keadilan menawarkan ganjaran sehingga $10 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan mekanisme kewangan Hizballah Lubnan. Kelompok teroris seperti Hizballah bergantung pada rangkaian pembiayaan dan pemudahan untuk mengekalkan operasi dan melancarkan serangan secara global. Hizballah memperoleh hampir satu bilion dolar setiap tahun melalui sokongan kewangan langsung dari Iran, perniagaan antarabangsa dan pelaburan, rangkaian penderma, rasuah, dan aktiviti pengubahan wang haram. Kumpulan ini menggunakan dana tersebut untuk menyokong kegiatan jahatnya di seluruh dunia, termasuk: Penyebaran anggota militia ke Syria untuk menyokong pemerintahan Assad; operasi yang didakwa menjalankan pengawasan dan mengumpulkan risikan di tanah air Amerika; dan keupayaan tentera yang dipertingkatkan ke titik yang dikatakan Hizballah mempunyai peluru berpandu yang tepat. Operasi pengganas ini dibiayai oleh penyokong dan penyokong kewangan antarabangsa Hizballah – pemboleh dan infrastruktur kewangan yang membentuk nyawa awak Hizballah.

(Teks Penuh »)

Hamza bin Laden

Sehingga AS$1 Juta

Hamza bin Laden adalah anak bekas pemimpin al-Qa’ida yang telah meninggal dunia Usama bin Laden dan muncul sebagai pemimpin dalam francais al-Qa’ida. Dia telah mengeluarkan mesej audio dan video di Internet, menyeru pengikutnya untuk melancarkan serangan terhadap Amerika Syarikat dan sekutu Baratnya, dan dia telah mengancam serangan terhadap Amerika Syarikat dalam membalas dendam untuk pembunuhan ayahnya oleh pasukan tentera AS pada bulan Mei 2011.

Hamza bin Ladin berkahwin dengan seorang anak perempuan Abdullah Ahmed Abdullah, pemimpin al-Qa’ida kanan yang dituduh dan didakwa oleh juri persekutuan pada bulan November 1998 kerana terlibat dalam pengeboman kedutaan Amerika Syarikat pada 7 Ogos 1998 di Kedutaan AS di Dar es Salaam, Tanzania dan Nairobi, Kenya. Video perkahwinan Hamza ditemui di kompleks Abbottabad Usama bin Laden dan diterbitkan oleh CIA pada tahun 2017. Surat-surat Usama bin Laden yang dirampas dari kompleks Abbottabad, Pakistan di mana bin Laden terbunuh menunjukkan bahawa beliau sedang mempersiapkan Hamza untuk menggantikannya sebagai pemimpin al-Qa’ida.

(Teks Penuh »)

Serangan Mumbai 2008

Mumbai, India | 26-29 November 2008

Bermula pada 26 November 2008, dan berterusan sehingga 29 November 2008, sepuluh penyerang yang dilatih oleh organisasi pengganas asing yang berpangkalan di Pakistan, Lashkar-e-Tayyiba (LeT) melakukan beberapa serangan yang diselaraskan pada beberapa sasaran di Mumbai, India, termasuk hotel Taj Mahal, hotel Oberoi, Leopold Café, Nariman (Chabad) House, dan stesen kereta api Chhatarapati Shivaji Terminus, yang membunuh kira-kira 170 orang.

Enam orang Amerika terbunuh dalam tiga hari pengepungan: Ben Zion Chroman, Gavriel Holtzberg, Sandeep Jeswani, Alan Scherr, Naomi Scherr anak perempuannya, dan Aryeh Leibish Teitelbaum.

(Teks Penuh »)

Salih al-Aruri

Sehingga AS$5 Juta

Pada bulan Oktober 2017, Salih Al-Aruri, salah seorang pengasas Briged Izzedine al-Qassam, sayap tentera Hamas, dipilih sebagai ketua pemimpin Biro Politik Hamas. Al-Aruri mendanai dan mengarahkan operasi tentera Hamas di Tebing Barat dan telah dikaitkan dengan beberapa serangan pengganas, rampasan, dan penculikan. Pada tahun 2014, al-Aruri mengumumkan Hamas bertanggungjawab untuk serangan pengganas 12 Jun 2014 yang menculik dan membunuh tiga remaja Israel di Tebing Barat, termasuk warga A.S.-Israel Naftali Fraenkel. Beliau secara terbuka memuji pembunuhan itu sebagai “operasi berani.” Pada bulan September 2015, Jabatan Perbendaharaan AS yang melantik al-Aruri sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas (SDGT) menurut Perintah Eksekutif 13224, satu langkah yang mengenakan sekatan terhadap aset kewangannya.

(Teks Penuh »)

Khalil Yusif Harb

Sehingga AS$5 Juta

Khalil Yusif Harb adalah penasihat rapat Setiausaha Agung Hassan Nasrallah, ketua kumpulan pengganas Hizballah Lubnan, dan berkhidmat sebagai ketua penghubung kumpulan ketenteraan kepada organisasi pengganas Iran dan Palestin. Harb telah memerintahkan dan mengawasi operasi ketenteraan organisasi di wilayah Palestin dan beberapa negara di seluruh Timur Tengah. Sejak 2012, Harb terlibat dalam pemindahan wang yang sangat besar bagi sekutu politik Hizballah di Yaman. Pada bulan Ogos 2013, Jabatan A.S. Perbendaharaan melantik Harb sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas menurut Perintah Eksekutif 13224.

(Teks Penuh »)

Haytham ‘Ali Tabataba’i

Sehingga AS$5 Juta

Haytham ‘Ali Tabataba’i adalah pemimpin ketenteraan utama Hizballah yang telah memerintahkan pasukan khas Hizballah di Syria dan Yaman. Tindakan Tabataba’i di Syria dan Yaman adalah sebahagian daripada usaha Hizballah yang lebih besar untuk menyediakan latihan, materiil, dan personil untuk mendukung kegiatan serantau yang tidak stabil. Pada Oktober 2016, Jabatan Negara menetapkan Tabataba’i sebagai Pengganas Global yang Ditetapkan Secara Khas menurut Perintah Eksekutif 13224.

(Teks Penuh »)

Qasim al-Rimi

Sehingga AS$10 Juta

Qasim al-Rimi menjadi emir AQAP pada bulan Jun 2015, sejurus selepas dia bersumpah kepada pemimpin al-Qa’ida, Ayman al-Zawahiri dan menyerukan serangan baru terhadap Amerika Syarikat. Al-Rimi melatih pengganas di kem al-Qa’ida di Afghanistan pada tahun 1990-an, dan kemudian kembali ke Yaman dan menjadi komander tentera AQAP. Dia dijatuhi hukuman lima tahun penjara pada tahun 2005 di Yaman sebab merancang untuk membunuh Duta Besar AS untuk Yaman, dan melarikan diri pada 2006. Al-Rimi telah dikaitkan dengan serangan September 2008 di Kedutaan AS di Sana’a yang meninggalkan 10 pengawal Yaman, empat orang awam, dan enam orang pengganas mati. Al-Rimi juga dikaitkan dengan percubaan bom bunuh diri Disember 2009 oleh “pengebom baju dalam” Umar Farouq Abdulmutallab di atas pesawat udara AS. Pada tahun 2009, kerajaan Yamani menuduh dia menjalankan kem latihan al-Qa’ida di wilayah Abyan Yaman.

(Teks Penuh »)

Khalid Saeed al-Batarfi

Sehingga AS$5 Juta

Khalid al-Batarfi adalah ahli kanan AQAP di Gabenor Hadramaut Yaman dan bekas ahli majlis shura AQAP. Pada tahun 1999, beliau pergi ke Afghanistan, di mana beliau dilatih di perkhemahan al-Qa’ida di al-Farouq. Pada tahun 2001, beliau berjuang bersama Taliban terhadap pasukan AS dan Perikatan Utara. Pada tahun 2010, al-Batarfi menyertai AQAP di Yaman, yang mengetuai pejuang AQAP untuk mengambil alih Wilayah Abyan Yaman, dan dinamakan emir Abyan AQAP. Berikutan kematian pemimpin AQAP Nasir al-Wuhayshi akibat serangan tentera AS 2016, beliau mengeluarkan kenyataan bahawa al-Qa’ida akan memusnahkan ekonomi AS dan menyerang kepentingan AS yang lain.

(Teks Penuh »)

Abdullah Ahmed Abdullah

Sehingga AS$10 Juta

Abdullah merupakan seorang pemimpin senior al-Qa’ida dan seorang ahli dewan kepimpinan al-Qa’ida yang disebut dengan “majlis al-shura.” Abdullah merupakan seorang pegawai kewangan, fasilitator dan perancang operasi yang berpengalaman bagi al-Qa’ida.

Abdullah telah didakwa dan dituntut oleh dewan juri persekutuan pada bulan November 1998 atas peranannya dalam pengeboman kedutaan besar AS di Dar es Salaam, Tanzania dan Nairobi, Kenya pada tarikh 7 Ogos 1998. Serangan-serangan tersebut telah membunuh 224 orang awam dan mencederakan lebih dari 5,000 orang lain.

Pada tahun 1990an, Abdullah menyediakan latihan ketenteraan kepada pelaku operasi al-Qa’ida serta anggota suku Somalia yang berperang melawan pasukan AS di Mogadishu pada saat Operation Restore Hope (Operasi Mengembalikan Harapan) dari tahun 1996-1998, ia telah mengendalikan banyak tempat latihan al -Qa’ida di Afghanistan.

(Teks Penuh »)

Sayf al-Adl

Sehingga AS$10 Juta

Al-Adl merupakan seorang pemimpin senior al-Qa’ida dan seorang ahli dewan kepimpinan al-Qa’ida yang disebut dengan “Majlis al-shira.” Al-Adl juga mengetuai jawatankuasa tentera al-Qa’ida.

Al-Adl telah didakwa dan dituntut oleh dewan juri persekutuan pada bulan November 1998 atas peranannya dalam pengeboman Kedutaan Besar AS di Dar es Salaam, Tanzania dan Nairobi Kenya pada tarikh 7 Ogos 1998. Serangan-serangan tersebut membunuh 224 orang awam dan mencederakan lebih dari 5,000 orang lain.

Ia sebelum ini merupakan seorang kolonel letnan dalam Pasukan Khas Mesir hingga penahanannya pada tahun 1987 dengan ribuan militan anti kerajaan lain setelah berlakunya percubaan pembunuhan kepada Menteri Dalam Negeri Mesir.

(Teks Penuh »)

Abdul Wali

Sehingga AS$3 Juta

Abdul Wali adalah pemimpin Jamaat ul-Ahrar (JuA), puak militan yang bergabung dengan Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Dia dilaporkan beroperasi dari Wilayah Nangarhar dan Kunar Afghanistan.

Di bawah kepimpinan Wali, JuA telah menjadi salah satu rangkaian TTP aktif di Wilayah Punjab dan telah mengakui melakukan beberapa serangan bunuh diri dan serangan lain di seluruh Pakistan.

Pada bulan Mac 2016, JuA melakukan pengeboman bunuh diri di sebuah taman awam di Lahore, Pakistan yang membunuh 75 orang dan mencederakan 340 orang.

(Teks Penuh »)

Mangal Bagh

Sehingga AS$3 Juta

Mangal Bagh adalah pemimpin Lashkar-e-Islam, puak militan yang bergabung dengan Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Kumpulannya memperoleh pendapatan daripada pengedaran dadah, penyeludupan, penculikan, penyerbuan terhadap konvoi NATO, dan cukai perdagangan transit antara Pakistan dan Afghanistan.

Bagh telah mengetuai Lashkar-e-Islam sejak tahun 2006 dan telah secara rutin mengalihkan pakatan untuk melindungi aliran pendapatan haram semasa menguatkuasakan versi Deobandi Islam yang melampau di kawasan timur Afghanistan dan Pakistan barat yang dia kawal, terutama wilayah Nangarhar, Afghanistan.

Lahir di Khyber Agency, Pakistan, dia dipercayai berada di pertengahan empat puluhan tahun. Bagh adalah ahli suku Afridi. Beliau belajar di madrasah selama beberapa tahun dan kemudian berperang bersama kumpulan militan di Afghanistan.

(Teks Penuh »)

Ahlam Ahmad al-Tamimi

Sehingga AS$5 Juta

Seorang warganegara Jordan, Ahlam Ahmad al-Tamimi, juga dikenali sebagai “Khalti” dan “Halati,” adalah seorang pengganas yang berjuang bagi HAMAS.

Pada 9 Ogos 2001, al-Tamimi mengangkut bom dan pengebom bunuh diri HAMAS ke restoran Jerusalem Sbarro yang ramai, di mana pengebom itu meletupkan bahan letupan, membunuh 15 orang, termasuk tujuh orang anak. Dua rakyat Amerika terbunuh dalam serangan itu – Judith Shoshana Greenbaum, seorang guru sekolah berusia 31 tahun yang sedang hamil dari New Jersey, dan Malka Chana Roth, 15 tahun. Lebih 120 orang lagi cedera, termasuk empat orang Amerika. HAMAS mengaku bertanggungjawab terhadap pengeboman itu.

(Teks Penuh »)

Talal Hamiyah

Sehingga AS$7 Juta

Talal Hamiyah adalah ketua Organisasi Keselamatan Luaran Hizbullah (ESO), yang menguruskan sel terorganisir di seluruh dunia. ESO adalah elemen Hizbullah yang bertanggungjawab untuk perancangan, koordinasi, dan pelaksanaan serangan pengganas di luar Lubnan. Serangan itu terutama bertujuan untuk Israel dan Amerika.

Jabatan Perbendaharaan A.S. menetapkan Talal Hamiyah pada 13 September 2012 sebagai Terror Global Terrorist (SDGT) mengikut Perintah Eksekutif 13224 untuk menyokong aktiviti pengganas Hizbullah di Timur Tengah dan di seluruh dunia.

(Teks Penuh »)

Fuad Shukr

Sehingga AS$5 Juta

Fuad Shukr adalah seorang penasihat senior kanan untuk urusan ketenteraan untuk Setiausaha Agung Hezbollah Hasan Nasrallah. Shukr adalah pegawai kanan Hizbullah yang merupakan komander tentera Hezbollah di selatan Lubnan. Dia bertanggungjawab ke atas badan tentera tertinggi Hezbollah, Majlis Jihad.

Aktiviti Shukr untuk dan bagi pihak Hizbullah selama lebih daripada 30 tahun. Beliau adalah sekutu rapat komander Hizbullah akhir Imad Mughniyah. Shukr memainkan peranan penting dalam perancangan dan pelaksanaan Serangan Bom di Barak Kor Marin A.S. pada 23 Oktober 1983 di Beirut, Lubnan, yang menewaskan 241 tentera A.S..

(Teks Penuh »)

Muhammad al-Jawlani

Sehingga AS$10 Juta

Muhammad al-Jawlani, juga dikenali sebagai Abu Muhammad al-Golani, juga dikenali sebagai Muhammad al-Julani, adalah pemimpin kanan organisasi pengganas, al-Nusrah Front (ANF), cawangan Syria al-Qa’ida. Pada April 2013, al-Jawlani berjanji setia kepada al-Qa’ida dan pemimpinnya Ayman al-Zawahiri. Pada bulan Julai 2016, al-Jawlani memuji al-Qa’ida dan al-Zawahiri dalam video dalam talian dan mendakwa ANF telah menukar namanya kepada Jabhat Fath Al Sham (“Kelompok Penaklukan Levant”). Di bawah kepimpinan al-Jawlani ini, ANF telah menjalankan beberapa serangan pengganas di seluruh Syria, sering mensasarkan orang awam. Pada bulan April 2015, ANF dilaporkan menculik, dan kemudian dibebaskan, kira-kira 300 orang awam Kurdish dari pusat pemeriksaan di Syria. Pada bulan Jun 2015, ANF mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan beramai-ramai 20 orang penduduk di Kampung Druze Qalb Lawzeh di wilayah Idlib, Syria. (Teks Penuh »)

Pembunuhan Yoel Wesley Shrum

Taizz, Yeme | 18 Mac 2012

Pada 18 Mac, 2012, Shrum, berumur 29 tahun, ditembak dan dibunuh dalam perjalanan ke tempat kerja di Taizz, Yemen, oleh seorang lelaki bersenjata menunggang di belakang motosikal yang berhenti disamping kenderaannya. Pada masa kematiannya, Shrum bekerja di Pusat Latihan dan Pembangunan Antarabangsa sebagai pentadbir dan guru Bahasa Inggeris. Dia tinggal di Yaman bersama isteri dan dua kanak-kanak. Beberapa hari selepas serangan itu, pertubuhan pengganas al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan itu. Ganjaran untuk Program Keadilan Jabatan Negeri AS menawarkan hadiah sehingga $ 5 juta bagi maklumat yang membawa kepada penangkapan atau sabitan bagi mereka orang yang melakukan, merancang, atau membantu pembunuhan warganegara Amerika Joel Shrum. (Teks Penuh »)

Abu Bakr al-Baghdadi

Sehingga AS$25 Juta

Abu Bakr al-Baghdadi, juga dikenali sebagai Abu Du’a, juga dikenali sebagai Ibrahim ‘Awwad Ibrahim’ Ali al-Badri, adalah pemimpin kanan pertubuhan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL). Ancaman al-Baghdadi telah meningkat dengan ketara sejak awal Jabatan Negeri memberi tawaran hadiah $10 juta untuk maklumat yang membawa lokasi, penangkapan, atau sabitan beliau diumumkan pada tahun 2011. Pada bulan Jun 2014, ISIL (juga dikenali sebagai Da’esh) merampas kawalan bahagian Syria dan Iraq, mengisytiharkan penubuhan khilafah Islam, dan menamakan al-Baghdadi sebagai khalifah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ISIL telah mendapat kesetiaan kumpulan jihad dan individu radikal di seluruh dunia, dan telah memberi inspirasi kepada serangan di Amerika Syarikat. (Teks Penuh »)

Gulmurod Khalimov

Sehingga AS$3 Juta

Bekas kolonel operasi khas Tajikistan, komander polis, dan tentera sniper Gulmurod Khalimov merupakan ahli dan perekrut Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL). Beliau adalah komander unit tentera khas di Kementerian Dalam Negeri Tajikistan. Khalimov muncul dalam video propaganda mengesahkan bahawa dia berjuang untuk ISIL dan telah memanggil tindakan-tindakan ganas terhadap rakyat Amerika secara terbuka. (Teks Penuh »)

Abu-Muhammad al-Shimali

Sehingga AS$5 Juta

Kepala Sempadan Senior Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) Tirad al-Jarba, lebih dikenali sebagai Abu-Muhammad al-Shimali, telah dikaitkan dengan ISIL, sebelumnya dikenali sebagai al-Qaeda di Iraq, sejak tahun 2005. Dia kini berkhidmat sebagai seorang pegawai kunci dalam Jawatankuasa Imigresen dan Logistik ISIL, dan bertanggung jawab untuk (Teks Penuh »)

Pemerdagangan Minyak dan Antikuiti Bermanfaat Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL)

Hadiah untuk program Keadilan menawarkan hadiah sehingga AS $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan yang ketara atas penjualan dan/atau perdagangan minyak dan barang-barang antik oleh, untuk, bagi pihak, atau memberi manfaat kepada kumpulan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL), yang juga dikenali dengan akronim Bahasa Arab sebagai DAESH. (Teks Penuh »)