Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Ζουλκαρναέν

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Ο Ζουλκαρναέν το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Άρις Σουμαρσόνο αποκαλείται Νταούντ από άλλους τρομοκράτες. Αμερικανοί και Ινδονήσιοι επίσημοι δήλωσαν ότι ο Ζουλκαρναέν έγινε αρχηγός επιχειρήσεων της Τζεμάαχ Ισλαμίγιαχ (JI) μετά από τη σύλληψη του προκατόχου του Ριντουάν Ισαμουντίν, γνωστός επίσης στην Ταϋλάνδη σαν Χαμπάλι. Ο Ζουλκαρναέν, κατά την περιγραφή των ανθρώπων που τον γνωρίζουν είναι μικρόσωμος και ολιγόλογος.

Ο Ζουλκαρναέν θεωρείται σαν το πλέον υψηλόβαθμο ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμάαχ Ισλαμίγιαχ που δρά στη Νοτιοανατολική Ασία. Θεωρείται επικεφαλής της ελίτ ομάδας που έκανε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 2003 στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα που προκάλεσε το θάνατο 12 ατόμων και ότι βοήθησε στην κατασκευή των βομβών που σκότωσαν 202 άτομα στο Μπαλί το 2002.

Ο Ζουλκαρναέν είναι ένα από τα σημαντικά στελέχη της Αλ Κάϊντα στη Νοτιοανατολική Ασία και είναι ένας από τα λίγα άτομα στην Ινδονησία που έχει απ’ ευθείας επαφή με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Ο Ζουλκαρναέν έχει πτυχίο βιολογίας από Ινδονησιακό πανεπιστήμιο και το 1980 ήταν μεταξύ των πρώτων Ινδονήσιων μαχητών που πήγαν στο Αφγανιστάν για να εκπαιδευτούν στη διεξαγωγή σαμποτάζ. Ο Ζουλκαρναέν είναι τώρα επικεφαλής μιας ομάδας μαχητών που αποκαλείται Λασκάρ Κχός ή «ειδική δύναμη» τα μέλη της οποίας στρατολογήθηκαν από 300 Ινδονήσιους που εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν και στις Φιλιππίνες.

Ο Ζουλκαρναέν ήταν προστατευόμενος του Αμπντουλλάχ Σουνγκάρ που ίδρυσε την JI και το Ισλαμικό σχολείο αλ-Μουκμίν όπου σπούδασε ο Ζαλκαρναέν μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Σουνγκάρ έστειλε μια μικρή ομάδα Ινδονησίων στο Αφγανιστάν για να εκπαιδευτούν σε ένα στρατόπεδο που διηύθυνε ο Μουτζαχεντίν διοικητής Αμπντούλ Ρασούλ Σαγιάφ. Πριν από το θάνατο του Σουνγκάρ το 1999, ο Ζουλκαρναέν βρίσκονταν στο πλευρό του μέντορά του, βοηθώντας στην οργάνωση συνεδρίων και να φροντίζει το πρόγραμμα του γηραιού εξτρεμιστή.

Ο Ζουλκαρναέν πιστεύεται ότι βοήθησε την οργάνωση συρράξεων στα νησιά Μαλούκου στη δεκαετία του 1990 και ότι οργάνωσε συνάντηση μεταξύ μαχητών που εκπαιδεύτηκαν κατά καιρούς στο Αφγανιστάν διευκολύνοντας τη συμμαχία τους.