Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Γιασίν αλ-Σούρι

Αμοιβή μέχρι 10 εκατομμύρια δολάρια

Ο Εζεντίν Αμπντέλ Αζίζ Καλίλ, γνωστός ως Γιαζίν αλ-Σούρι, είναι ηγέτης μεσολαβητής της αλ-Κάιντα με βάση το Ιράν. Ο Γιασίν αλ-Σούρι συνελήφθη από τις Ιρανικές αρχές το Δεκέμβριο του 2011 μετά την ανακοίνωση προσφοράς 10 εκατομμύριων δολαρίων από το Πρόγραμμα Αμοιβών Δικαιοσύνης, αλλά επανήλθε στην ηγεσία του δικτύου της αλ-Κάιντα στο Ιράν.

Ως ηγέτης μεσολαβητής της αλ-Κάιντα στο Ιράν, ο Γιασίν αλ-Σούρι είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση των προσπαθειών της αλ-Κάιντα στην μετακίνηση έμπειρων μελών και ηγετών από το Πακιστάν στη Συρία, διοργανώνοντας και διατηρώντας διαδρομές μέσω των οποίων μπορούν να ταξιδεύσουν νέα μέλη στη Συρία μέσω Τουρκίας, και βοηθώντας στην κίνηση εξωτερικών μελών της αλ-Κάιντα στη Δύση.

Ο Εζεντίν Αμπντέλ Αζίζ Καλίλ, περισσότερο γνωστός ως Γιασίν αλ-Σούρι, είναι ανώτερος προαγωγός της Αλ-Κάιντα στο Ιράν. Ο Αλ-Σούρι μεταφέρει χρήματα και στρατολογημένους τρομοκράτες από την Μέση Ανατολή στο Ιράν, και μετά στο Πακιστάν, για να υποστηρίξει την ηγεσία της Αλ-Κάιντα. Οι Ιρανικές αρχές διατηρούν σχέση με τον αλ-Σούρι και του έχουν δώσει άδεια να λειτουργεί εντός των συνόρων του Ιράν από το 2005.

Ο Αλ-Σούρι διευκολύνει την κίνηση στρατολογημένων τρομοκρατών για την Αλ-Κάιντα από τον Κόλπο στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν μέσω του Ιράν. Εκτελεί επίσης σημαντικούς εράνους για την Αλ-Κάιντα και έχει συλλέξει χρήματα από δότες και εράνους σε όλον τον Κόλπο. Ο Αλ-Σούρι διοχετεύει σημαντικά χρηματικά ποσά μέσω του Ιράν για να τα περάσει στην ηγεσία της Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Σε συνεργασία με την Ιρανική κυβέρνηση, ο αλ-Σούρι διευθετεί την απελευθέρωση προσωπικού της Αλ-Κάιντα από τις Ιρανικές φυλακές. Όταν αφήνονται ελεύθερα τα στελέχη της Αλ-Κάιντα, η Ιρανική κυβέρνηση τους μεταφέρει στον αλ-Σούρι, ο οποίος διευθετεί το ταξίδι τους στο Πακιστάν.

Επιπρόσθετες φωτογραφίες

Γιασίν αλ-Σούρι