Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Γιαχά Χακάνι

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Ο Γιαχιά Χακάνι είναι ανώτατο μέλος του Δικτύου Χακάνι που μπλέχτηκε στενά με τις στρατιωτικές, οικονομικές, και προπαγανδιστικές επιχειρήσεις της ομάδας. Ο Γιαχά ενέργησε ως πραγματικός επικεφαλής της ομάδας όταν οι πιο ανώτεροι ηγέτες Σιραχουντίν Χακάνι (ο γαμπρός του Γιαχά), ο Καλίλ Χακάνι και ο Μπαντρουντίν Χακάνι (αποθανών) έλειπαν. Ο Γιαχά ανέλαβε επίσης καθήκοντα ως τεχνικός του Δικτύου Χακάνι και βοήθησε στη χρηματοδότηση των ηγετών Χακάνι συμπεριλαμβανομένου και ενός μικρότερου ηγέτη του Δικτύου Χακάνι που απεβίωσε, τον Σανγκίν Ζαντράν καθώς και τον ηγέτη επιχειρήσεων αυτοκτονιών του Δικτύου Χακάνι, τον Αμπντούλ Ραούφ Ζακίρ. Ο Γιαχά ενέργησε επίσης ως διερμηνέας Αραβικών για τον Σιρατζουντίν Χακάνι καθώς και ως αγγελιοφόρος.

Ο Γιαχά εκτέλεσε σημαντικές δραστηριότητες διευκόλυνσης ως υποστήριξη των επιθέσεων του Δικτύου Χακάνι και άλλες δραστηριότητες. Στις αρχές του 2013, διευκόλυνε τη χρηματοδότηση των μαχητών του Δικτύου Χακάνι. Στις αρχές του 2013 συντόνισε επίσης ο Γιαχά τη μεταφορά προμηθειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον ανώτατο ηγέτη του Διτκύου Χακάνι, τον Καλίλ Χακάνι. Το 2012, ο Γιαχά συντόνισε τη διανομή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και του εξοπλισμού επικοινωνιών, και αναθεώρησε επίσης τις προετοιμασίες για την επίθεση από το Δίκτυο Χακάνι στις 7 Αυγούστου 2012 εναντίον μιας Βάσης Επιχειρήσεων των Συμμάχων στην επαρχία Λογκάρ, στο Αφγανιστάν, κατά την οποία τραυματίστηκαν δεκατρία άτομα, περιλαμβανομένων και έντεκα Αφγανών πολιτών. Το 2011, ο Γιαχά παρέδωσε χρήματα από τον Σιρατζουντίν Χακάνι στους ηγέτες του Δικτύου Χακάνι για επιχειρήσεις.

Ο Γιαχά υπηρετεί μερικές φορές ως μεσολαβητής μεταξύ του Δικτύου Χακάνι και της Αλ Κέιντα και διατήρησε σχέσεις με την Αλ Κέιντα από τα μέσα του 2009. Υπό αυτόν τον ρόλο, ο Γιαχά παρείχε χρήματα σε μέλη της Αλ Κέιντα στην περιοχή αυτή για τα προσωπικά τους έξοδα. Στα μέσα του 2009, ενέργησε ως πρωταρχικός μεσολαβητής του Δικτύου Χακάνι με ξένους πολεμιστές, περιλαμβανομένων και Άραβες, Ουζμπέκς, και Τσέτσενς.

Ο Γιαχά εκτέλεσε και διαχειρίστηκε τις δραστηριότητες μέσων μαζικής ενημέρωσης και προπαγάνδας του Δικτύου Χακάνι και του Ταλιμπάν. Από το 2012, ο Γιαχά συναντιόνταν συνήθως με τον Σιρατζουντίν Χακάνι για να λάβει τελική έγκριση των βίντεο προπαγάνδας του Ταλιμπάν που έφτιαξε ο Γιαχά. Ο Γιαχά εργάστηκες στις δραστηριότητες μέσων μαζικής ενημέρωσης για το Δίκτυο Χακάνι από το 2009 τουλάχιστον όταν έκανε επεξεργασία των βίντεο από μαχητές στο Αφγανιστάν και εργαζόταν σε ένα στούντιο μέσων σε μεντρεσέ του Δικτύου Χακάνι. Στα τέλη του 2011, ο Γιαχά απέκτησε χρήματα για τα έξοδα μέσων μαζικής ενημέρωσης του Δικτύου Χακάνι από τον Σιρατζουντίν Χακάνι ή έναν από τους βοηθούς του Σιρατζουντίν.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε τον Γιαχά Χακάνι ως Ειδικό Παγκόσμιο Τρομοκράτη υπό την Εκτελεστική Διαταγή 13224 στις 5 Φεβρουαρίου 2014.

Επιπρόσθετες φωτογραφίες

Άλλη φωτογραφία του Γιαχά Χακάνι
Άλλη φωτογραφία του Γιαχά Χακάνι