Ιστορίες επιτυχίας

Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ

Καταδικάστηκε

Ο Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ ήταν ο τρομοκρατικός εγκέφαλος που ήταν υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1993 στη Νέα Υόρκη που προκάλεσε το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Ο Γιουσέφ και οι συνεργοί του οδήγησαν ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά στο υπόγειο του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου. Ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση ο Γιουσέφ διέφυγε αεροπορικώς στο Πακιστάν.

Ο Γιουσέφ επανεμφανίστηκε στις Φιλιππίνες όπου αναμείχθηκε στο σχεδιασμό ένος περίπλοκου τρομοκρατικού σχεδίου. Ο Γιουσέφ σκόπευε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στις 14 Ιανουαρίου 1995 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Πάπα στις Φιλιππίνες, και να ανατινάξει 12 επιβατικά αεροπλάνα Αμερικανικών αερογραμμών στην Ασία μερικές μέρες αργότερα. Το γενικό σχέδιο είχε την ονομασία “Oplan Bojinka,” (Οπλάν Μποτζίνκα) που στην Αραβική αργκό σημαίνει «Επιχείρηση Έκρηξη» ή «Επιχείρηση Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang)». Ο Γιουσέφ ήταν αδιαμφισβήτητα ο εγκέφαλος του σχεδίου Oplan Bojinka, αλλά άλλα στελέχη του σχεδίου Oplan Bojinka περιελάμβαναν τον Γουαλί Καν Αμίν Σαχ, τον Αβδούλ Χακίμ Μουράτ, τον Χαλίντ Σαΐκ Μωχάμετ (θείος του Γιουσέφ και ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου), και τον Χαμπάλι – όλοι τους στελέχη της Αλ Κάϊντα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στις 21 και 22 Ιανουαρίου του 1995, πέντε τρομοκράτες θα τοποθετούσαν εκρηκτικά σε 12 επιβατικά αεροσκάφη που είχαν προορισμό τις ΗΠΑ και που θα σταματούσαν σε ενδιάμεσα σημεία στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Οι τρομοκράτες θα αποβιβάζονταν στα ενδιάμεσα σημεία και όλα τα αεροσκάφη θα ανατινάζονταν ταυτόχρονα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο καθένας από τους πέντε τρομοκράτες θα επιβιβάζονταν σε δεύτερη ή τρίτη πτήση μέχρις ότου και τα 12 αεροσκάφη είχαν από μια συναρμολογημένη βόμβα μέσα τους. Ο προβλεπόμενος αριθμός θυμάτων γι αυτή τη φάση του σχεδίου ήταν πάνω από 4.000 άτομα.

Ευτυχώς ο Γιουσέφ και οι συνεργοί του έγιναν κάπως απρόσεκτοι κι αυτό αποδείχτηκε μοιραίο γι αυτούς. Στις 6 Ιανουαρίου 1995, ο Γιουσέφ και ο Μουράντ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους στη Μανίλα όταν ένα χημικό μίγμα δημιούργησε ένα σύννεφο καπνού που άρχισε να βγαίνει από το παράθυρο του διαμερίσματος. Ο Γιουσέφ ζήτησε από τον Μουράντ να επιστρέψει στο διαμέρισμα για να πάρει έναν φορητό υπολογιστή και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά όταν ο Μουράντ επέστρεψε στο διαμέρισμα βρήκε εκεί την αστυνομία που είχε ήδη φτάσει στη σκηνή. Όταν ο Γουσέφ κατάλαβε ότι ο Μουράντ είχε συλληφθεί, διέφυγε στο Πακιστάν.

Το Φεβρουάριο του 1995, ένας πληροφοριοδότης βλέποντας την ανακοίνωση αμοιβής σε φακελάκι σπίρτων του Προγράμματος Αμοιβών για την Απόδοση της Δικαιοσύνης, πήγε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαπάντ του Πακιστάν και έδωσε πληροφορίες για τον εντοπισμό του Γιουσέφ. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1995, οι Πακιστανικές Αρχές με τη βοήθεια αστυνομικών της Διπλωματικής Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνέλαβαν τον Γιουσέφ στο Ισλαμαμπάντ και τον εξέδωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γιουσέφ τώρα βρίσκεται σε φυλακή του Κολοράντο στις ΗΠΑ. Τα άλλα τέσσερα τρομοκρατικά στελέχη της επιχείρησης «Oplan Bojinka» έχουν επίσης συλληφθεί.