Τρομοκρατικές Ενέργειες
Πληροφορίες σχετικά με το …

Αεροπειρατεία στην πτήση 73 της Παναμέρικαν στο

Καράτσι του Πακιστάν | 5 Σεπτεμβρίου 1986

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει αμοιβή για έκαστον μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή/και στην καταδίκη των Γουαντούντ Μουχάμαντ Χαφίζ αλ-Τούρκι, του Τζαμάλ Σαήντ Αμπτνούλ Ραχίμ, του Μουχάμαντ Αμπντουλάχ Καλίλ Χουσαΐν αρ-Ραχαγιάλ και του Μουχάμαντ Αχμέτ αλ-Μουναγουάρ –οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Νιντάλ.

Ενώ το αεροσκάφος της πτήσης 73 της Παναμέρικαν βρίσκονταν στο έδαφος στο Καράτσι του Πακιστάν, γύρω στις 6 το πρωί της 5 Σεπτεμβρίου 1986 καταλήφθηκε από αεροπειρατές της Οργάνωσης Αμπού Νιντάλ. Όταν έγινε η αεροπειρατεία, μέσα στο αεροσκάφος βρίσκονταν 379 επιβάτες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 78 Αμερικανοί. Το πλήρωμα κατάφερε να διαφύγει αφήνοντας ακινητοποιημένο το αεροσκάφος. Οι αεροπειρατές ασφάλισαν το αεροσκάφος και ζήτησαν πιλότους για να πετάξουν το αεροσκάφος με τους επιβάτες και τους ίδιους στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, εκτελέστηκε ένας Αμερικανός επιβάτης στην πόρτα του αεροσκάφους. Στο τέλος της αεροπειρατείας οι αεροπειρατές άνοιξαν πυρ στους επιβάτες. Τουλάχιστον 20 επιβάτες δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι Πακιστανικές Αρχές συνέλαβαν τέσσερις ύποπτους στη σκηνή του εγκλήματος, και αργότερα έναν πέμπτο που βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης. Και οι πέντε, περιλαμβανομένων και των τεσσάρων που αναφέρονται στην παρούσα αμοιβή, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν στο Πακιστάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2001 ο Ζαΐντ Χασάν Άμπντ αλ-Λατίφ Σαφαρίνι, ένας από τους πέντε καταδικασμένους τρομοκράτες, αφέθηκε ελεύθερος από τις Πακιστανικές Αρχές. Αργότερα συνελήφθηκε από το Έφ Μπή Άϊ και διώχθηκε ποινικά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2003 ο Σαφαρίνι έκανε συμφωνία αποδοχής ενοχής που του προσέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στις 13 Μαΐου του 2005 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 160 ετών.

Τον Ιανουάριο του 2008 οι τέσσερις τρομοκράτες της παρούσας αμοιβής, αφέθηκαν ελεύθεροι από τις Πακιστανικές Αρχές. Η Περιφέρεια της Κολούμπια έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των Γουαντούντ Μουχάμαντ Χαφίζ αλ-Τούρκι, Τζαμάλ Σαήντ Αμπτνούλ Ραχίμ, Μουχάμαντ Αμπντουλάχ Καλίλ Χουσαΐν αρ-Ραχαγιάλ και Μουχάμαντ Αχμέτ αλ-Μουναγουάρ για το ρόλο τους στην αεροπειρατεία και εξακολουθούν να καταζητούνται.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα Καταζητούνται για Τρομοκρατία

Γουαντούντ Μουχάμαντ Χαφίζ αλ-Τούρκι

Μουχάμαντ Αχμέντ αλ-Μουναγουάρ

Μουχάμαντ Αμπντουλάχ Καλίλ Χουσαΐν αρ-Ραχαγιάλ

Τζαμάλ Σαήντ Αμπντούλ Ραχίμ