Τρομοκρατικές Ενέργειες
Πληροφορίες σχετικά με το …

Βομβιστική Επίθεση της πτήσης 103 της Παναμέρικαν

Λόκερμπη, Σκωτία | 21 Δεκεμβρίου 1988


Στις 21 Δεκεμβρίου 1988 η πτήση 103 της Παν Αμέρικαν, ένα Μπόιγκ 747 εγγεγραμένο στις ΗΠΑ, καθ οδόν από το Αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου προς το Αεροδρόμιο Κέννεντυ της Νέας Υόρκης, κατέπεσε, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν κρυμμένος στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Αυτή η έκρηξη είχε ώς συνέπεια το θάνατο όλων των 259 επιβατών και πληρώματος, μεταξύ των οποίων και 189 Αμερικανών καθώς και άλλα 11 ατόμων, κατοίκων του χωριού Λόκερμπη της Σκωτίας.

Στις 13 Νοεμβρίου 1991 οι πράκτορες της Λυβικής Κυβέρνησης Αμπντέλ Μπασέτ Αλί Μωχάμετ αλ-Μεγκράχι και ο Αλ Αμίν Καλφια Φχιμα «μαζί με άλλους οι οποίοι ήσαν άγνωστοι στους ενόρκους παραπομπής» παραμπέμφθηκαν σε δίκη στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για το Διαμέρισμα της Κολούμπια για συνωμοσία να καταστρέψουν Πολιτικό Αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών, να σκοτώσουν Πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλες ουσιαστικές κατηγορίες για τη χρήση εκρηκτικών.Την επομένη μέρα, Ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι ο Αλ Μεγκράχι και ο Φχιμά είχαν κατηγορηθεί στη Σκωτία για τα αδικήματα συνομωσίας και φόνου.

Στις 31 Ιανουαρίου 2001 ο Αλ Μεγκράρι κηρύχτηκε ένοχος για τη δολοφονία όλων των 270 θυμάτων της Πτήσης 103 της Παν Αμ, στον αέρα και στο έδαφος στο Λόκερμπι από τριμελές Ανώτερο Δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε υποχρεωτική ισόβιας κάθειρξης και απαιτείτο να εκτίσει 27 χρόνια για να έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Ο συγκατηγορούμενος, Φχιμά, αθωώθηκε και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Τρίπολη της Λιβύης. Στις 14 Μαρτίου 2002 η καταδίκη του Αλ Μεγκράρι επικυκηρώθηκε από άλλο πενταμελές Ανώτερο Δικαστήριο της Σκωτίας, και μεταφέρθηκε εκεί για να ξεκινήσει την έκτιση της ποινής του.

Μετά από αίτηση του προς την Επιτροπή Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων της Σκωτίας (SCCRC) τον Ιούνιο του 2007, επετράπη στον Αλ Μεγκράχι να ασκήσει νέα έφεση. Ενώ εκρεμούσε η έφεση του, το Σεπτέβριο του 2008, ο Αλ Μεγκράχι διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη στο τλευταίο στάδιο. Στις 20 Αυγούστου 2009 σύμφωνα με το πόρισμα της Υπηρεσίας Ιατρικής Περίθαλψης της Φυλακής της Σκωτίας ότι του απέμεναν λιγότερο από τρεις μήνες ζωής, και μετά από την απόσυρση της έφεσης του Αλ Μεγκράρι πριν εκδικαστεί, η αίτησή του για αποφυλάκισή του για ανθρωπιστικούς λόγους εγκρίθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Σκωτίας . Με το συμψηφισμό του χρόνου προφυλάκισης ο Αλ Μεγκράχι αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει μόνο λίγο πάνω από 10 χρόνια της ισόβιας κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί. Αυτή τη στιγμή και ο Μεγκράρι και ο Φιμά πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα στην Τρίπολι.

Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύει ότι Αλ Μεγκράρι και ο Φιμα δεν ενήργησαν μόνοι τους για την τοποθέτηση της βόμβας στη Πτήση 103 της Παν Αμ , έχει εγκρίνει αμοιβή μεχρι το ποσό των $5 εκατομμυρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη ή / και καταδίκη των υπαίτιων της βομβιστικής επίθεσης στη Πτήση 103 της Παν Αμ και τις δολοφονίες των 270 θυμάτων.