Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Μοχάμεντ Μακάουι Ιμπραχίμ Μοχάρνεντ

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Την 1η Ιανουαρίου 2008, ο Αμερικανός πολίτης και υπάλληλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας για Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) Τζον Γκράνβιλ και ο Σουδανέζος οδηγός του, Αμπτενλραχμάν Αμπάς Ράχανα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ έπεστραφαν στην κατοικία τους κατόπιν Πρωτοχρονιάτικου εορτασμού στο Καρτούμ, Σουδάν. Ο Γκράνβιλ, 33 ετών, εργαζόταν σε προγράμματα δημοκρατίας και κυβέρνησης στο Σουδάν. Ο Αμπάς, 39 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται στην USAID το 2004 ως μέλος της Ομάδας της για Ανταπόκριση Βοήθειας σε Περίπτωση Καταστροφών στο Νταρφούρ. Δύο διαφορετικές ομάδες πήραν την ευθύνη για την επίθεση: η Ανσάρ αλ-Ταγουχίντ (Υποστηρικτές του Μονοθεϊσμού) και η αλ-Κάιντα στη Χώρα των Δύο Νείλων (AQTN).

Το Σουδανέζικο νομικό σύστημα καταδίκασε πέντε άντρες για τη συμμετοχή τους στους φόνους. Ο Αμπντελραούφ Αμπού Ζαίντ Μοχάμεντ Χάμζα, ο Μοχάμεντ Μακάουι Ιμπραχίμ Μοχάμεντ, ο Αμπντελμπασίτ Αχάτζ Αλχασέν Χατζ Χαμάντ, και ο Μοχάναντ Οσμάν Γιουσίφ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν σε θάνατο με κρέμασμα, αλλά δραπέτευσαν από τη φυλακή ένα χρόνο μετά την καταδίκη τους. Ο Μοχάμεντ πέθανε στη Σομαλία το Μάιο του 2011. Ο Αμπντελραούφ συλλήφθηκε ξανά από τις Σουδανέζικες αρχές. Ο Μακάουι και ο Αμπντελμπάσιτ παραμένουν καταζητούμενοι.

Ο Μακάουι ήταν συνδεδεμένος με μια ομάδα στο Σουδάν που αποκαλείται αλ-Κάιντα στη Χώρα των Δύο Νείλων, που σχεδίαζε να επιτεθεί στις ΗΠΑ, σε άλλα Δυτικά και Σουδανέζικα συμφέροντα. Ήταν ηγέτης της ομάδας που έκανε την επίθεση την 1η Ιανουαρίου 2008, και ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δύο σκοπευτές στους φόνους. Μετά την απόδραση από τη Φυλακή Κομπάρ στο Καρτούν στις 11 Ιουνίου 2010, ο Μακάουι πήγε στη Σομαλία.