Ιστορίες επιτυχίας

Καντάφι Τζαντζαλανί

Απεβίωσε

Ο Καντάφι Τζαντζαλανί ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της Ομάδας Αμπού Σαγιάφ, μιας ριζοσπαστικής Ισλαμικής ομάδας που δρα στις Φιλιππίνες. Ο Τζατζαλανί ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή και το θάνατο Φιλιππινέζων και Αμερικανών πολιτών. Είχε σχέση με την απαγωγή του Μάρτιν και του Γκαρσία Μπούρναμ, καθώς και δύο άλλων Αμερικανών πολιτών, και ήταν άμεσα υπεύθυνος για τον αποκεφαλισμό ενός άλλου Αμερικανού πολίτη, του Γκιγιέρμο Σομπέρο. Ο Ταντζαλανί είχε επίσης σχεδιάσει και εκτελέσει πολλές επιθέσεις εναντίον Αμερικανικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με επιθέσεις εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Μανίλα, καθώς και με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Σούπερφέρρυ 14 και της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου που συνολικά προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων αθώων ατόμων.

Το Σεπτέμβριο του 2006 πληροφορίες που δόθηκαν από αρκετούς γενναίους Φιλιππινέζους βοήθησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τον Καντάφι Τζαντζαλανί. Στους μήνες που ακολούθησαν κυκλοφόρησαν φήμες για το θάνατο του Τζαντζαλανί αλλά ο θάνατός του δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί γιατί το πτώμα του δεν είχε αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση. Προς το τέλος του 2007, δύο άτομα έδωσαν πληροφορίες για τον εντοπισμό του πτώματος του Τζαντζαλανί και μετά τη διενέργεια τέστ Ντή Εν Έη (DNA) που έκανε το Έφ Μπή Άϊ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Τζαντζαλανί. Όλες οι πληροφορίες που παρείχαν αυτά τα άτομα αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας για το θάνατο και την επακόλουθη αναγνώριση του Τζαντζαλανί. Για τη γενναιότητά και για τη βοήθεια αυτών των Φιλιππινέζων πολιτών τους καταβλήθηκαν αμοιβές συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων (245 εκατομμύρια πέσος) από την Αμερικανική Κυβέρνηση στις 7 Ιουνίου του 2007 σε δημόσια τελετή στο νησί Τζόλο με την παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στις Φιλιππίνες.

Η Ομάδα Αμπού Σαγιάφ σχηματίστηκε στις αρχές του 1990 από τον Αμπντουρατζίκ Τζαντζαλανί, που ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Καντάφι Τζαντζαλανί. Ο Αμπντουρατζίκ Τζαντζαλανί συναντήθηκε με τον αποβιώσαντα Οσάμα Μπίν Λάντεν στο Αφγανιστάν στον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση και εμπνεύστηκε να ξεκινήσει το δικό του Ισλαμικό διασχιστικό κίνημα στις Φιλιππίνες. Δημιούργησε το αρχηγείο του στο νησί Μπαζιλάν και ξεκίνησε την Ομάδα Αμπού Σαγιάφ (ΟΑΣ) με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου Ισλαμικού κράτους στο Δυτικό Μιντανάο και στο αρχιπέλαγος Σούλου. Από το 1990 η ΟΑΣ έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές βομβιστικές επιχειρήσεις κατά των Αμερικανικών και Φιλιππινεζικών συμφερόντων. Πριν από μερικά χρόνια, η ΟΑΣ έχει εκτελέσει επιχειρήσεις απαγωγών σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα και στοχεύει τουρίστες και τοπικούς επιχειρηματίες. Η ΟΑΣ έχει χαρακτηριστεί σαν ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και συνεχίζει να αποτελεί απειλή εναντίον της σταθερότητας στις Φιλιππίνες.