Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Χουσαήν Μουχάμετ αλ-Ουμάρι

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή/και στην καταδίκη του Χουσεΐν Μοχάμεντ αλ-Ουμάρι

Ο Χουσεΐν Μοχάμεντ αλ-Ουμάρι καταζητείται από το Έφ Μπή Άΐ για τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση εναντίον της πτήσης 830 της Παναμέρικαν στις 11 Αυγούστου 1982, που δολοφόνησε έναν επιβάτη και τραυμάτισε άλλους 16 επιβάτες, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας των 267 υπόλοιπων επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους. Ο Αλ-Ουμάρι είναι ένα από τα τρία άτομα που κατηγορείται και διώκεται για την τρομοκρατική ενέργεια και θεωρείται ότι σχεδίασε και κατασκεύασε την εκρηκτική συσκευή που εξερράγη ενώ το αεροσκάφος πετούσε από τη Ναρίτα της Ιαπωνίας προς τη Χονολουλού της Χαβάης.

Οι κατηγορίες εναντίον του Αλ-Ουμάρι απαγγέλθηκαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και περιλαμβάνουν: (1) Συνωμοσία για επίθεση και πρόκληση ζημιών σε περιουσίες, (2) συνωμοσία για τη διάπραξη δολοφονίας, (3) δολοφονία, (4) σαμποτάζ σε αεροσκάφος (5) πρόκληση ζημιών σε αεροσκάφος διεθνούς εμπορικής χρήσης, (6) τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος, (7) επίθεση, (8) απόπειρα διάπραξης σαμποτάζ σε αεροσκάφος, και (9) συνεργία και συναυτουργία. Το 1998, ένας ακόμη συνωμότης, ο Μοχάμαντ Ρασίντ, ο οποίος τοποθέτησε τη βόμβα στο αεροσκάφος, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δήλωσε ενοχή για το ρόλο που έπαιξε στη βομβιστική επίθεση και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σαν μέρος της αποδοχής της ενοχής του.

Πιστεύεται ότι είναι ο κύριος κατασκευαστής βομβών και πρώην ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδας «15 Μάη». Ο αλ-Ουμάρι διώκεται επίσης από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του πολυκαταστήματος Μάρκ και Σπένσερ το 1985 στο Παρίσι, καθώς και της τράπεζας Λουμί Μπάνκ.

Ο Αλ-Ουμάρι μπορεί να είναι κάτοχος διαβατηρίου από τον Λίβανο, όπου πιστεύεται ότι ζεί και η γυναίκα του. Είναι πατέρας δύο γιών και δύο κορών. Έζησε για μερικά χρόνια στο Ιράκ. Αν και η τρέχουσα διεύθυνσή του είναι άγνωστη, είναι πιθανόν να ζεί στο Λίβανο ή στο Ιράκ. Αναφέρεται ότι ταξιδεύει πάντα οπλισμένος και πρέπει να θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος.

Άλλη φωτογραφία του

Χουσαήν Μουχάμετ αλ-Ουμάρι