Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Χαμάντ ελ Κέρι

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Ο Χαμάντ ελ Κέρι είναι ο ηγέτης και το ιδρυτικό μέλος της τρομοκρατικής ομάδας Κίνημα για Ενότητα και Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (MUJWA, γνωστό επίσης και ως MUJAO και TWJWA). Υπό την ηγεσία του Κέρι, τα μέλη της MUJWA έκαναν απαγωγές, τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές ξένων διπλωματών. Ο Κέρι ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή επτά Αλγερινών διπλωμάτων στο Μάλι τον Απρίλιο του 2012, και έχει εμφανιστεί σε βίντεο της MUJWA απειλώντας εναντίον όσων έρχονται σε αντίθεση με τον οργανισμό. Τον Ιανουάριο του 2012, ο Κέρι δήλωσε ότι ο στόχος της MUJWA ήταν να «επιβάλλουν το νόμο σαρία σε όλη τη Δυτική Αφρική.»

Προτού αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στη MUJWA, ο Κέρι ήταν μέλος της AQIM, σχεδιάζοντας τρομοκρατικές επιθέσεις έναντι της Μαυριτανίας. Τον Οκτώβριο του 2011, ο Κέρι έδωσε εντολή για την απαγωγή τριών Ευρωπαίων εργαζομένων ενίσχυσης στην Αλγερία, αφήνοντας δύο τραυματισμένους από πυρά. Ο Κέρι ονομάστηκε τρομοκράτης σύμφωνα με την Εκτελεστική Εντολή 13224 στις 7 Δεκεμβρίου 2012.

Η ΜUJWA δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 ως παρακλάδι της Αλ Κέιντα στη χώρα των Ισλαμικών Μαχρέμπ (AQIM) προς περαιτέρω εξάπλωση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε όλη τη Δυτική Αφρική. Η MUJWA διεξήγαγε διάφορες επιθέσεις και απαγωγές, συμπεριλαμβανομένης και μιας επίθεσης αυτοκτονίας τον Μάρτιο του 2012 στο Ταμανρασέτ στην Αλγερία, που τραυμάτισε 23 άτομα. Η MUJWA ανέλαβε επίσης ευθύνη για την απαγωγή του Καναδού Πρέσβη και απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Ρόμπερτ Φάουλερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ονόμασαν την MUJWA ως Ειδικά Ονομαζόμενη Παγκόσμια Τρομοκρατική μονάδα στις 7 Δεκεμβρίου 201, και η Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών έναντι της Αλ Κέιντα καταχώρισε την MUJWA στις 5 Δεκεμβρίου 2012, λόγω της σχέσης της με την AQIM.