Ιστορίες επιτυχίας

Έντγκαρ Ναβάρο

Απεβίωσε

Ο Αμπού Σολαϊμάν ήταν ηγετικό στέλεχος της Ομάδας Αμπού Σαγιάφ (ΟΑΣ) που είναι ισλαμική ριζοσπαστική ομάδα που λειτουργεί στις Φιλιππίνες. Σαν επικεφαλής των επιχειρήσεων και επιμελητείας της ΟΑΣ, ο Σολαϊμάν μαζί με τον Καντάφι Τζαντζαλανί ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή και το θάνατο Αμερικανών και Φιλιππινέζων. Σχετίζεται με τις απαγωγές του Μάρτιν και της Γκράσια Μπούρναμ, καθώς και άλλων δύο Αμερικανών. Ο Σολαϊμάν συμμετείχε επίσης στον αποκεφαλισμό ενός άλλου Αμερικανού, του Γκιγέρμο Σομπέρο. Ο Σολαϊμάν δεν ήταν μόνο υπεύθυνος γι αυτές τις επιθέσεις αλλά σχεδίασε επίσης και πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις εναντίον Αμερικανικών συμφερόντων, όπως οι επιθέσεις εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Μανίλα και οι βομβιστικές επιθέσεις στο Superferry 14 και της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου που στο σύνολό τους προκάλεσαν το θάνατο ή τραυμάτισαν εκατοντάδες αθώους.

Στις 16 Ιανουαρίου 2007, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων μετά από πληροφορίες από δύο γενναίους Φιλιππινέζους εξαπέλυσαν επιθέσεις για την εξολόθρευση του Σολαϊμάν. Οι επιχειρήσεις στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στις πληροφορίες που παρείχαν αυτά τα άτομα στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων. Οι πληροφορίες και η βοήθεια που έδωσαν αυτά τα άτομα ήταν ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό, την εξολόθρευση και την επακόλουθη αναγνώριση του Αμπού Σολαϊμάν. Για τη γενναιότητα και τη βοήθειά τους αυτοί οι Φιλιππινέζοι δέχθηκαν στις 7 Ιουνίου 2007 συνολικές αμοιβές 5 εκατομμυρίων δολαρίων (245 εκατομμύρια πέσος) από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ σε επίσημη τελετή στο νησί Τζόλο με την παρουσία του Αμερικανού Πρέσβυ.

Η Ομάδα Αμπού Σαγιάφ σχηματίστηκε στις αρχές του 1990 από τον Αμπντουρατζίκ Τζαντζαλανί, που ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Καντάφι Τζαντζαλανί. Ο Αμπντουρατζίκ Τζαντζαλανί συναντήθηκε με τον αποβιώσαντα Οσάμα Μπίν Λάντεν στο Αφγανιστάν στον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση και εμπνεύστηκε να ξεκινήσει το δικό του Ισλαμικό διασχιστικό κίνημα στις Φιλιππίνες. Δημιούργησε το αρχηγείο του στο νησί Μπαζιλάν και ξεκίνησε την Ομάδα Αμπού Σαγιάφ (ΟΑΣ) με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου Ισλαμικού κράτους στο Δυτικό Μιντανάο και στο αρχιπέλαγος Σούλου. Από το 1990 η ΟΑΣ έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές βομβιστικές επιχειρήσεις κατά των Αμερικανικών και Φιλιππινεζικών συμφερόντων. Πριν από μερικά χρόνια, η ΟΑΣ έχει εκτελέσει επιχειρήσεις απαγωγών σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα και στοχεύει τουρίστες και τοπικούς επιχειρηματίες. Η ΟΑΣ έχει χαρακτηριστεί σαν ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και συνεχίζει να αποτελεί απειλή εναντίον της σταθερότητας στις Φιλιππίνες.