Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Αϊμάν αλ-Ζαγουαχίρι

Αμοιβή μέχρι 25 εκατομμύρια δολάρια

Ο Αϊμάν αλ-Ζαγουαχίρι είναι ο τωρινός ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδας αλ-Κέιντα και ο πρώην ηγέτης του Αιγυπτιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Καταδικάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Αυγούστου 1998 για το ρόλο που έπαιξε στις βομβιστικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Κένυας και Τανζανίας που σκότωσαν 224 πολίτες και τραυμάτισαν πάνω από 5.000 άλλους.

Μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλα ηγετικά μέλη της αλ-Κέιντα, ο αλ-Ζαγουαχίρι πιστεύεται πως σχεδίασε επίσης επιθέσεις εναντίον του USS Cole στην Υεμένη στις 12 Οκτωβρίου 2000, που σκότωσαν 17 Αμερικανούς ναυτικούς και τραυμάτισαν άλλους 39, και βοήθησε στο συντονισμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με τις οποίες 19 αλ-Κέιντα τρομοκράτες έκαναν αεροπειρατεία και συνέτριψαν τέσσερα εμπορικά Αμερικανικά αεροπλάνα—δύο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στο Πεντάγωνο κοντά στην Ουάσινγκτον και ένα τέταρτο σε αγρό στην Σάνκσβιλ, Πενσυλβάνια—σκοτώνοντας σχεδόν 3.000 άτομα.

Ενώ ο αλ-Ζαγουαχίρι διατάσσει τώρα μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα ηγετών που είναι γνωστή ευρέως ως αλ-Κέιντα Κόρ (Εστία της αλ-Κέιντα), η συνεκτικότητα της ομάδας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί λόγω των απωλειών ηγεσίας από αντιτρομοκρατικές πιέσεις στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και λόγω της εμφάνισης άλλων οργανισμών όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) που υπηρετούν εναλλακτικά για ορισμένους εξτρεμιστές. Εν τούτοις, η αλ-Κέιντα και οι θυγατρικές της στη Νότια Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή παραμένουν ως ανθεκτικός οργανισμός με σκοπό την εκτέλεση επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και εναντίον των Αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Ο Αλ-Ζαγουαχίρι συνεχίζει να καταγράφει και να διασπείρει μηνύματα, ενώ η αλ-Κέιντα έχει προωθήσει πολλές ανεπιτυχείς συνομωσίες τα τελευταία χρόνια, που συμπεριλαμβάνουν και συνομωσίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Αυτό τονίζει την ικανότητα της αλ-Κέιντα για συνέχεια των προετοιμασιών επιθέσεων ενώ βρίσκονται υπό συνεχή αντιτρομοκρατική πίεση και σημαίνει ότι μπορεί να σχεδιάζει επιπλέον επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό.