Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Αλάμ Αμάντ αλ-Ταμίνι

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Ιορδανή πολίτης, Αλάμ Αμάντ αλ-Ταμίνι γνωστός και ως «Καλτί» και «Χαλάτι», είναι καταδικασμένη τρομοκράτης ενεργός της ΧΑΜΑΣ.

Στις 9 Αυγούστου 2001, η αλ-Ταμίνι μετέφερε μια βόμβα και έναν βομβιστή αυτοκτονίας της ΧΑΜΑΣ σε μια πιτσαρία γεμάτη κόσμο στην Ιερουσαλήμ, όπου ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και επτά παιδιών. Σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες στην επίθεση – η Τζούντιθ Σοσάνα Γκρίνμπαουμ, μια έγκυος δασκάλα 31 ετών από το Νιού Τζέρσεϋ, και η Μάλκα Τσάνα Ροθ, 15 ετών. Τραυματίστηκαν πάνω από 120 άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων Αμερικανών. Η ΧΑΜΑΣ ανέλαβε την ευθύνη για το βομβαρδισμό.

Το 2003, η αλ-Ταμίνι, δήλωσε ένοχος σε δικαστήριο στο Ισραήλ για συμμετοχή στην επίθεση και καταδικάστηκε σε 16 φορές ισόβια στο Ισραήλ για τη βοήθεια που έδωσε στον βομβιστή. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 ως μέρος ανταλλαγής φυλακισμένων μεταξύ του Χαμάς και του Ισραήλ. Στις 14 Μαρτίου 2017, το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε μια ποινική καταγγελία και εξέδωσε εντολή σύλληψης για την αλ-Τσμίνι, κατηγορώντας την υπό τον Αμερικανικό νόμο με «συνομωσία χρήσης όπλου για μαζική καταστροφή εναντίον Αμερικανών εκτός των ΗΠΑ που είχε αποτέλεσμα το θάνατο». Η FBI πρόσθεσε επίσης την αλ-Ταμίνι στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών και την θεωρεί «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Πρώην φοιτήτρια που εργαζόταν με μερική απασχόληση σαν τηλεοπτική ρεπόρτερ, η αλ-Ταμίνι οδήγησε τον βομβιστή στο στόχο αφότου υποσχέθηκε να κάνει επιθέσεις εκ μέρους του στρατιωτικού πεδίου της ΧΑΜΑΣ, σύμφωνα με την FBI. Η αλ-Ταμίνι, που σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση στο Σπάρο, επέλεξε την τοποθεσία επειδή ήταν πολυσύχναστο εστιατόριο. Για να μειώσει τις υποψίες, αυτή και ο βομβιστής ντύθηκαν σαν Ισραηλίτες, και αυτή προσωπικά μετέφερε τη βόμβα, κρύβοντάς την σε θήκη κιθάρας, από μια πόλη της Δυτικής Ακτής στην Ιερουσαλήμ. Η Αλ-Ταμίνι παραδέχτηκε επίσης ότι πυροδότησε ένα IED σε σούπερ μάρκετ της Ιερουσαλήμ μερικές εβδομάδες πριν από την επίθεση ως μέρος της δοκιμής .

Η Χαμάς έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως Ξένος Τρομοκρατικός Οργανισμός (FTO) υπό το Νόμο Μετανάστευσης και Εθνικότητας και ως Ειδικά Καθορισμένος Παγκόσμιος Τρομοκράτης (SDGT) υπό το Προεδρικό Διάταγμα 13224.

Το Πρόγραμμα Αμοιβών για Δικαιοσύνη προσφέρει έως $5 εκατομμύρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη ή καταδίκη της αλ-Ταμίνι για το ρόλο της σε αυτήν την επίθεση, ως μέρος της προσφοράς αμοιβής της Βίας προς Αντίθεση των Διαπραγματεύσεων για Ειρήνη στη Μέση Ανατολή του 1993.

Επιπρόσθετες φωτογραφίες

Μάλκα Τσάνα Ροθ
Μάλκα Τσάνα Ροθ
Τζούντιθ Σοσάνα Γκρίνμπαουμ
Τζούντιθ Σοσάνα Γκρίνμπαουμ
2001 Βομβαρδισμός σε πιτσαρία στο Σμπάρο
2001 Βομβαρδισμός σε πιτσαρία στο Σμπάρο
Αλάμ Αμάντ αλ-Ταμίνι
Αλάμ Αμάντ αλ-Ταμίνι