Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι

Αμοιβή μέχρι 25 εκατομμύρια δολάρια

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάτι, γνωστός επίσης και ως Αμπού Ντουά, γνωστός επίσης και ως ‘Αγουάντ Ιμπραχίμ ‘Αλί αλ-Μπαντρί, είναι ο ανώτερος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL). Η απειλή που ενέχει ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που το Υπουργείο Εξωτερικών πρόσφερε 10 εκατομμύρια δολάρια αρχικά το 2011 ως αμοιβή για πληροφορίες που βοηθούν στην ανεύρεση του, στη σύλληψή του ή στην καταδίκη του. Τον Ιούνιο του 2014, η ISIL (γνωστή επίσης και ως Ντα’ες) πήρε τον έλεγχο σε μερικά μέρη της Συρίας και του Ιράκ, κήρυξη την ίδρυση Ισλαμικού καλιφάτου, και ονόμασε τον αλ-Μπαγκντάτι ως χαλίφη. Πρόσφατα, η ISIL κέρδισε την υποταγή ομάδων τζιχαντιστών και ριζοσπαστικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, και έχει προτρέψει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπό την ηγεσία του αλ-Μπαγκνάντι, η ISIL είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους πολιτών στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων και βάναυσων δολοφονιών πολλών αμάχων ομήρων από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αλ-Μπαγκνάντι έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ από το 2011, σκοτώνοντας χιλιάδες από τους Ιρακινούς συμπατριώτες του. Η ομάδα ξεκίνησε επίσης τρομοκρατικές επιθέσεις πέρα από τα σύνορα του αυτοπροσδιοριζόμενου χαλιφάτου του. Το Νοέμβριο του 2015, δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της ISIL στη Βηρυτό είχαν ως αποτέλεσμα 43 νεκρούς και 239 τραυματίες. Τον ίδιο μήνα, η ISIL εκτέλεσε επτά συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι – σκοτώνοντας τουλάχιστον 130 και τραυματίζοντας περισσότερους από άλλους 350. Τον Μάρτιο του 2016, οι τρομοκράτες της ISIL σκότωσαν τουλάχιστον 34 άτομα στις Βρυξέλλες – συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων Αμερικανών πολιτών – και τραυμάτισαν περισσότερους από άλλους 270.

Ο Αλ-Μπαγκντάντι έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ως Ειδικά Ονομαζόμενος Παγκόσμιος Τρομοκράτης (SDGT) υπό το Εκτελεστικό Διάταγμα 13224. Κατονομάζεται επίσης και στην Επιτροπή Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών ISIL (Ντα’ες) και στην Επιτροπή Κυρώσεων κατά της Αλ-Κέιντα.

Άλλη φωτογραφία του

Baghdadi Poster 1 - English
Photo of Abu Bakr al-Baghdadi