Ιστορίες επιτυχίας

Το πρόγραμμα Αμοιβών για την Απόδοση Δικαιοσύνης έχει καταβάλει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 100 άτομα που παρείχαν πληροφορίες οι οποίες βοήθησαν στην πρόληψη διεθνών τρομοκρατικών επιθέσεων ή που βοήθησαν να προσκομιστούν στην δικαιοσύνη άτομα που συμμετείχαν σε προηγούμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Θαρραλέα άτομα που παρείχαν πληροφορίες βοήθησαν επίσης στην πρόληψη ή τη διαλεύκανση τρομοκρατικών επιθέσεων:

  • Το πρόγραμμα Αμοιβών για Δικαιοσύνη έκανε μια πληρωμή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, και η οποία έφερε στη δικαιοσύνη έναν σημαντικό ηγέτη της ISIS στη Μέση Ανατολή.
  • Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, ένας θαρραλέος πληροφοριοδότης σε μια χώρα της Ανατολικής Ασίας έδωσε ανησυχητικές πληροφορίες για μια σειρά σχεδιαζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι τρομοκράτες είχαν ήδη παρακολουθήσει τους στόχους τους και είχαν συγκεντρώσει αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες, και εκρηκτικά. Μόλις 48 ώρες πριν από την πρώτη επίθεση, ο πληροφοριοδότης έδωσε πληροφορίες ζωτικής σημασίας που εμπόδισαν το σχέδιο των τρομοκρατών. Η επίθεση δεν έγινε, ο νεαρός δέχθηκε μια αμοιβή σημαντικού ύψους και η οικογένειά του μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος. Με την παροχή αυτών των πληροφοριών, το άτομο αυτό έσωσε εκατοντάδες ζωές.
  • Σε μια άλλη υπόθεση, μια νεαρή γυναίκα παρείχε πληροφορίες για αεροπειρατές που είχαν καταλάβει ένα αεροσκάφος και που είχαν ξυλοκοπήσει κτηνωδώς επιβάτες. Η γυναίκα δήλωσε ότι «ήθελε να αποδοθεί δικαιοσύνη». Ο αρχηγός των αεροπειρατών στάλθηκε στις ΗΠΑ και βρίσκεται στη φυλακή για εγκλήματα αεροπειρατείας. Στη νεαρή γυναίκα καταβλήθηκε αμοιβή για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • Μια άλλη νεαρή γυναίκα που φοιτούσε σε ξένο πανεπιστήμιο έγινε μάρτυρας άγριας δολοφονίας ενός Αμερικανού διπλωμάτη. Ως επακόλουθο των πληροφοριών που παρείχε δύο τρομοκράτες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Η φοιτήτρια μαζί με την οικογένειά της μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος και της καταβλήθηκε αμοιβή σημαντικού ύψους.