Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Αμπντουλάχι Γιάρε

Αμοιβή μέχρι 3 εκατομμύρια δολάρια

Ο Αμπντουλάχι Γιάρε είναι επικεφαλής του τύπου για την αλ-Σαμπάμπ. Υπηρετεί επίσης ως αναπληρωτής για τον Αχμέντ Αμπντί αγ-Μοχάμεντ (Γκοντέιν), που είναι ο ιδρυτής και εμίρης της αλ-Σαμπάμπ.

Το Αλ-Σαμπάμπ ήταν η στρατιωτική πτέρυγα του Σομαλιακού Συμβουλίου Ισλαμικών Δικαστηρίων που πήρε την κυριαρχία στα περισσότερα μέρη της Νότιας Σομαλίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006. Το Αλ-Σαμπάμπ συνέχισε την βίαιη εξέγερσή του στη νότια και κεντρική Σομαλία. Η ομάδα έχει αναλάβει ευθύνη για πολλούς βομβαρδισμούς—συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων επιθέσεων αυτοκτονίας—στο Μογκαντίσου και στην κεντρική και νότια Σομαλία, στοχεύοντας συνήθως επισήμους της Σομαλικής Κυβέρνησης και θεωρούμενους συμμάχους της Παροδικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (TFG) της Σομαλίας. Το Αλ-Σαμπάμπ ήταν πιθανώς υπεύθυνο για ένα κύμα πέντε συντονισμένων αυτοκινητιστικών βομβαρδισμών αυτοκτονιών τον Οκτώβριο του 2008 που χτύπησε ταυτόχρονα σε δύο πόλεις στη βόρεια Σομαλία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 άτομα και τραυματίζοντας 29 άλλους. Το Αλ-Σαμπάμπ ήταν υπεύθυνο για τους δίδυμους βομβαρδισμούς αυτοκτονίας στην Καμπάλα, Ουγκάντα, στις 11 Ιουλίου 2010, που σκότωσε περισσότερο από 70 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός Αμερικανού. Η ομάδα είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία Σομαλών ειρηνιστών, διεθνών εργατών βοήθειας, πολλά πολιτικά άτομα, και δημοσιογράφους. Τον Φεβρουάριο του 2012, το αλ-Σαμπάμπ και η Αλ-Κάιντα δήλωσαν την επίσημη συμμαχία τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. ονόμασε το Αλ-Σαμπάμπ Ξένο Τρομοκρατικό Οργανισμό υπό την Ενότητα 219 της Πράξης Μετανάστευσης και Εθνικότητας (όπως τροποποιήθηκε) στις 26 Φεβρουαρίου 2008, και Ειδικά Προσδιοριζόμενο Διεθνή Τρομοκράτη υπό το Εκτελεστικό Διάταγμα 13224 στις 29 Φεβρουαρίου 2008.