Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Αμπντούλ Ραούφ Ζακίρ

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Ο Αμπντούλ Ραούφ Ζακίρ, γνωστός επίσης και ως Καρί Ζακίρ, είναι ο ηγέτης επιχειρήσεων αυτοκτονιών για το Δίκτυο Χακάνι και ο επιχειρησιακός διοικητής στην Καμπούλ, στο Τακάρ, στην Κουντούζ και στις Περιοχές Μπαγκλάν, στο Αφγανιστάν. Ο Ζακίρ είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Δικτύου Χακάνι, που περιλαμβάνει οδηγίες για μικρά όπλα, βαριά όπλα και βασικές οδηγίες για αυτοσχέδια εκρηκτικού μηχανισμού (IED).

Ο Ζακίρ προσέγγισε τον ηγέτη του Δικτύου Χακάνι, Σιραχουντίν Χακάνι το 2008, ζητώντας οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την επέκταση της επιρροής της ομάδας και των λειτουργιών της στο βόρειο Αφγανιστάν, και έγινε εμπιστευόμενος συνεργάτης και έμπιστος φίλος του Σιραχουντίν. Συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις αυτοκτονίας υψηλών ατόμων από το Δίκτυο Χακάνι και είναι εν μέρει υπεύθυνος για την λήψη τελικών αποφάσεων σχετικά με το εάν πρέπει να συνεχίσουν με μεγάλες επιθέσεις που προγραμματίζονται από τους τοπικούς ηγέτες. Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν προσωπικό που επιλέχτηκε από το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ζακίρ περιλαμβάνουν τις επιθέσεις του 2010 στις βάσεις των συμμαχικών δυνάμεων στο Σαλέρνο και στο Τσάπμαν, την επίθεση τον Ιούνιο του 2011 στο Ξενοδοχείο Intercontinental, που σκότωσε 11 πολίτες και δύο Αφγανούς αστυνομικούς, και την επίθεση το Σεπτέμβριο του 2011 στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Καμπούλ, που σκότωσε 16 Αφγανούς, περιλαμβανομένων και έξι τουλάχιστον παιδιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατονόμασε τον Αμπντούλ Ραούφ Ζακίρ ως Ειδικά Ονομαζόμενο Παγκόσμιο Τρομοκράτη υπό την Εκτελεστική Διαταγή 13224 στις 5 Νοεμβρίου 2012.

Το Δίκτυο Χακάνι είναι μια μαχητική ομάδα που ιδρύθηκε από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, έναν Αφγανό ηγέτη μαχών από τη δεκαετία του ’80, και ο οποίος πολέμησε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Το Δίκτυο Χακάνι είναι σύμμαχος του Αφγανικού Ταλιμπάν και της Αλ Κέιντα και θέλει να επανιδρύσει τον Ισλαμικό νόμο στο Αφγανιστάν. Το Δίκτυο Χακάνι βασίζεται πρωταρχικά στο Βόρειο Γουαζιριστάν, στο Πακιστάν, και διεξάγει λειτουργίες διαμέσου των συνόρων στο ανατολικό Αφγανιστάν και στην Καμπούλ. Οι Χακάνις θεωρούνται ως η πιο θανατηφόρα ανταρκτική ομάδα που στοχεύει τους Συμμάχους και τις Αφγανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Το Δίκτυο Χακάνι προγραμμάτισε και εκτέλεσε πολλές σημαντικές απαγωγές και επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς και εναντίον της Αφγανικής κυβέρνησης και πολιτικών στόχων. Μερικές από τις διαβόητες επιθέσεις της ομάδας περιλαμβάνουν μια επίθεση στο Ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ τον Ιούνιο του 2011, που σκότωσε 11 πολίτες και δύο Αφγανούς αστυνομικούς, έναν βομβαρδισμό με φορτηγό τον Σεπτέμβριο του 2011 στην Περιοχή Γουαρντάκ, στο Αφγανιστάν, που τραυμάτισε 77 Αμερικανούς στρατιώτες, μια επίθεση 19 ωρών εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας και των κεντρικών γραφείων των Δυνάμεων Διεθνούς Βοήθειας Ασφαλείας (ISAF) στην Καμπούλ τον Σεπτέμβριο του 2011, ένα βομβαρδισμό αυτοκτονίας τον Ιούνιο του 2012 εναντίον της Βάσης Επιχειρήσεων στο Σαλέρμο, που σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 100, και μια πολιορκία 12 ωρών στο Ξενοδοχείο Σποζμάι στην Καμπούλ τον Ιούνιο του 2012, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 18 Αφγανών τουλάχιστον, συμπεριλαμβανομένων και 14 πολιτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατονόμασε το Δίκτυο Χακάνι ως Ξένο Τρομοκρατικό Οργανισμό στις 19 Σεπτεμβρίου 2012.