Καταζητείται
Πληροφορίες που παραπέμπουν στη δικαιοσύνη…

Αμπντελμπασίτ Αλχάτζ Αλχασάν Χατζ Ηαμάντ

Αμοιβή μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια

Την 1η Ιανουαρίου 2008, ο Αμερικανός πολίτης και υπάλληλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας για Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) Τζον Γκράνβιλ και ο Σουδανέζος οδηγός του, Αμπτενλραχμάν Αμπάς Ράχανα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ έπεστραφαν στην κατοικία τους κατόπιν Πρωτοχρονιάτικου εορτασμού στο Καρτούμ, Σουδάν. Ο Γκράνβιλ, 33 ετών, εργαζόταν σε προγράμματα δημοκρατίας και κυβέρνησης στο Σουδάν. Ο Αμπάς, 39 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται στην USAID το 2004 ως μέλος της Ομάδας της για Ανταπόκριση Βοήθειας σε Περίπτωση Καταστροφών στο Νταρφούρ. Δύο διαφορετικές ομάδες πήραν την ευθύνη για την επίθεση: η Ανσάρ αλ-Ταγουχίντ (Υποστηρικτές του Μονοθεϊσμού) και η αλ-Κάιντα στη Χώρα των Δύο Νείλων (AQTN).

Το Σουδανέζικο νομικό σύστημα καταδίκασε πέντε άντρες για τη συμμετοχή τους στους φόνους. Ο Αμπντελραούφ Αμπού Ζαίντ Μοχάμεντ Χάμζα, ο Μοχάμεντ Μακάουι Ιμπραχίμ Μοχάμεντ, ο Αμπντελμπασίτ Αχάτζ Αλχασέν Χατζ Χαμάντ, και ο Μοχάναντ Οσμάν Γιουσίφ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν σε θάνατο με κρέμασμα, αλλά δραπέτευσαν από τη φυλακή ένα χρόνο μετά την καταδίκη τους. Ο Μοχάμεντ πέθανε στη Σομαλία το Μάιο του 2011. Ο Αμπντελραούφ συλλήφθηκε ξανά από τις Σουδανέζικες αρχές. Ο Μακάουι και ο Αμπντελμπάσιτ παραμένουν καταζητούμενοι.

Ο Αμπντελμπασίτ ήταν ο δεύτερος σκοπευτής στους φόνους. Δραπέτευσε από την Φυλακή Κομπάρ του Καρτούμ στις 11 Ιουνίου 2010, και βρίσκεται τώρα στη Σομαλία.